sobota 4. května 2024 Květoslav

Mládě medojeda se poprvé ukázalo ošetřovatelům

První mládě medojeda narozené v letošním roce se ukázalo ošetřovatelům a má se čile k světu. Přesun mláděte do expozice však prozatím není možný, jednak ji obývá jeho otec, který se na výchově nepodílí, navíc existuje velké riziko, že by mu ublížil.

„Medojedi jsou zvířata samotářská, pospolu je vidíme pouze v období páření, nebo matku při výchově mláďat. Do budoucna, jakmile malý medojed přestane být závislý na své matce, se s ním návštěvníci pravděpodobně setkají přímo v pavilonu Kalahari,“upřesňuje zooložka Libuše Veselá.

Medojed je chován v zoo velmi zřídka. Na celém světě ho chová pouze šestnáct zahrad, z toho tři v České republice. V Zoo Olomouc mohou návštěvníci od loňského roku najít čtyřletého samce Akina a tříletou samici Kali. Jedná se o geneticky cenné jedince, jelikož pochází z míst svého přirozeného výskytu vAfrice. Odchov malého medojeda je běh na velmi dlouhou vzdálenost - v zajetí narozených mláďat a zkušeností a informací z prvních týdnů jejich života existuje jen málo. Víme tedy pouze to, že mládě se rodí velmi nedokonalé a na matce bývá zcela závislé několik měsíců.

Medojed je velmi nebojácné a silné zvíře. Jsou známy případy, kdy zaútočil i na několik lvů. Do jeho jídelníčku patří i smrtelně jedovatí hadi - zmije útočná či kobra. Pokud ho paralyzují jedem, medojed sice na pár minut upadá do stavu podobajícího se smrti, ale většinou uštknutí přežije. Pozoruhodné je u medojedů období páření, samice v říji se pozná neomylně, protože se páří nepřetržitě i dva dny.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky zoo, chov, medojed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.