neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Olomoucká charita chce nachystat až čtyři sta vánočních balíčků pro chude a bezdomovce

Olomoucká charita vyhlásila sbírku na vánoční balíčky pro osamělé lidi, rodiny ohrožené chudobou i bezdomovce. Přichystat jich hodlá letos téměř 400; dárce žádá především o vhodné potraviny, kosmetiku nebo hygienické potřeby. Dary poputují nejen do vánočních balíčků, ale i na zajištění štědrovečerní večeře pro bezdomovce v nízkoprahovém denním centru. Sbírka potrvá do Štědrého dne, sdělila mluvčí Charity Olomouc Eva Štefková.

„Potřebujeme především čaj, kávu, masové a rybí konzervy, paštiky, instantní polévky, ale i vánoční cukroví a jiné sladkosti vhodné pro děti. Další chybějící položkou jsou hygienické prostředky pro běžnou každodenní potřebu, jako jsou mýdla, šampony, papírové kapesníky a ubrousky a další. Vícečetné rodiny s dětmi ocení také prací prášky," uvedl koordinátor Centra dobrovolnictví a materiální pomoci Charity Olomouc Filip Holík.

Vybrané potraviny a hygienu pracovníci rozdělí do vánočních balíčků pro rodiny s dětmi, lidi bez zázemí, seniory a lidi s duševním onemocněním. Jen pro nízkoprahové centrum bude třeba přichystat na 200 kusů balíčků, dalších 65 balíčků pro muže a ženy v azylovém domě, 60 pro lidi na noclehárnách a ve službě terénního programu, dalších 40 balíčků pro handicapované osoby.

Středisko pro rodiny s dětmi v letošním roce rozdá 30 balíčků. „Každým rokem před Vánocemi se setkáváme s lítostí rodičů, že nejsou schopni zajistit svým dětem Vánoce, jaké by si zasloužily. Pro děti pak není snadné ve škole a ve školce vyprávět svým spolužákům o tom, že pod stromečkem třeba nic neměly nebo že doma nejedí u slavnostně prostřeného stolu. My chceme tuto situaci změnit," uvedla vedoucí střediska Petra Pavlíčková.

Část darů použijí pracovníci charity na zajištění štědrovečerní večeře pro lidi bez domova. Lidem navštěvující nízkoprahová denní centra připraví na Štědrý den řízek s bramborovým salátem, díky dárcům má charita každoročně o Vánocích pro lidi bez domova k dispozici také vánoční cukroví. Každý z bezdomovců obdrží také vánoční balíček s potravinami a základními hygienickými potřebami.

Potraviny a hygienické potřeby mohou lidé přinášet na sběrná místa, která jsou v kavárně Dobrodruhá ve Wurmově ulici, v Coffee Library na Biskupském náměstí, v Café La Fée v Ostružnické ulici a v Café na cucky na Dolním náměstí. Na zajištění štědrovečerní večeře pro lidi bez domova lze přispět také finančně na číslo účtu 107-8921490207/100 (variabilní symbol - 24).

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, sociální, charita, bezdomovci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.