sobota 4. května 2024 Květoslav

Olomouc koupí parní stroj na hubení plevele a čištění grafitti

Město Olomouc zakoupí parní stroj. Jeho nákup dnes doporučili Technickým službám olomoučtí radní. Ředitel Technických služeb Jiří Fryc potvrdil, že zařízení bude k dispozici na začátku příštího roku. Využívat ho budou i jiné organizace. Stroj vyjde na 600 tisíc korun, dalších 1,2 milionu korun bude stát vozidlo, které ho bude přepravovat.

Výhodou je, že tento stroj umí kromě plevele odstraňovat také grafitti a jednoduše čistit městský mobiliář, pískoviště nebo dopadové plochy dětských hřišť,“ uvedl primátor Mirek Žbánek. Samotnému rozhodnutí o nákupu předcházelo několik měsíců testování a vyhodnocování výhodnosti. Nákup doporučil i odbor městské zeleně a odpadového hospodářství.

Glysofáty, které dosud město využívalo, ale z ulic zcela nezmizí. „Likvidace párou je zdlouhavější a náročnější. Stroj na horkou vodu se nevejde všude, navíc je poměrně hlučný a při užívání vznikají zplodiny benzinu,“ naznačil Fryc. Horká voda navíc zničí jen plevel o výši několika centimetrů, pro vyšší porost je nevhodná.

Výstaviště Flora hodlá stroj využít na pěti kilometech chodníků, cest a zpevněných ploch, především na hubení plevele mezi dlažebními kostkami. „Kromě toho, že metoda je účinná a šetrná, můžeme stroj využít i na čištění laviček, odpadkových košů a veřejného osvětlení,“ řekla ředitelka výstaviště Eva Fuglíčková.

Podobně reagoval i ředitel Správy nemovitostí Olomouc Roman Zelenka: „Až se trochu divím, že ten stroj už tady nemáme. V době, kdy nehubí plevel, může odstraňovat grafitti, práce je tu dost.

Technické služby dosud na likvidaci plevele využívaly přípravek Roundup Biaktiv, který glysofát obsahuje, ale k přírodě je nejšetrnější ze všech podobných přípravků. Každoročně likvidují plevel na osmdesáti kilometrech městských chodníků.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto

Štítky Olomouc, parní stroj, Flora, čištění, plevel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.