neděle 5. května 2024 Klaudie

Lidé z Huzové si zvolili nové zastupitelstvo, vybírali ze tří kandidátek

Nové obecní zastupitele si v sobotu zvolili obyvatelé Huzové na Olomoucku. V obci s necelými 600 obyvateli vybírali voliči ze tří kandidátek, výsledky zveřejnil Český statistický úřad na webu www.volby.cz. Důvodem nových voleb bylo to, že zastupitelstvo zvolené v řádných komunálních volbách loni v říjnu se letos v létě rozpadlo.

V sobotních volbách v obci zvítězilo sdružení Huzová lepší a vstřícnější s dosavadní starostkou Yvonou Jirušovou, získalo necelých 47 procent hlasů. Kandidátka Sportem k prosperitě obdržela necelých 29 procent hlasů, sdružení SOVA dalo svůj hlas více než 24 procent voličů. Volební účast v obci přesáhla 64 procent.

Loni v komunálních volbách v Huzové zvítězilo sdružení Sportem k prosperitě, získalo téměř 46 procent hlasů. Kandidátka SOVA obdržela necelých 29 procent hlasů, sdružení Huzová lepší a vstřícnější dalo svůj hlas přes 25 procent voličů. Volební účast v obci dosáhla 58 procent.

Nové volby se v sobotu po rozpadu zastupitelstev uskutečnily i na dalších místech republiky, a to v Nučicích u Prahy, Adamově na Kutnohorsku a v obcích Chuderov na Ústecku, Nebanice na Chebsku, Korolupy na Znojemsku, Zelená Hora na Vyškovsku, Lesní Hluboké a Bukovice na Brněnsku. Opakované volby do zastupitelstva se konaly také ve Strakonicích, a to po rozhodnutí soudů, které vyhověly stížnosti na možné zvýhodnění vítězné Strakonické veřejnosti v předvolební kampani.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky volby, obce, Olomoucký kraj, Huzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.