neděle 5. května 2024 Klaudie

ROZHOVOR: Tomáš Nábělek se snaží založit třídu pro autistické děti, pomoci můžou firmy i jednotlivci

Tomáš Nábělek je otcem devítiletého Tobiáše, který se narodil jako zdravé miminko, jenže v roce a půl u něj rodiče začali pozorovat změny v chování a vyšlo najevo, že trpí dětským autismem. Tobiáš přestal rozumět, používat slova, která už znal, a hrát si s hračkami. Tomáš Nábělek se dozvěděl o tzv. aplikované behaviorální analýze, zkráceně ABA, která vychází z behaviorismu a zabývá se vztahem mezi prostředím a lidským chováním. Rád by přístupy ABA rozšířil do škol i u nás v České republice, konkrétně v Olomouci.

Mohl byste nám říct pár slov o tzv. ABA třídě?
ABA třída je speciální učebna pro žáky s PAS (poruchami autistického spektra) a jinými poruchami. Je zpravidla umístěna v prostorách běžné základní školy, která využívá principy aplikované behaviorální analýzy.

Jaký je tedy rozdíl mezi ABA třídou a klasickými třídami, ve kterých probíhá inkluze žáků se specifickými potřebami?
Na rozdíl od klasické inkluze, kdy jsou děti od začátku umístěny do běžných tříd, ABA třída funguje na základě postupné inkluze. Děti jsou zapsané do své kmenové třídy, ale část jejich vzdělávání probíhá v ABA třídě dle jejich individuálních potřeb.

Jak by taková třída vypadala?
Třída by byla pro dvě až čtyři děti. Největší výhodou těchto tříd je individuální vzdělávací program každého dítěte, třída má stejný počet dětí i asistentů, jednotlivý asistenti se u dětí střídají a díky tomu nedochází k přílišné fixaci dítěte na jednoho asistenta, jak to v normálním případě bývá.

Máte nějaké zkušenosti se vzděláváním pomocí ABA?
Přístupy ABA se snažíme praktikovat v domácím prostředí, když přijde Tobík ze školy. Pod dohledem asistenta, který se na ABA specializuje, probíhá výuka. Největší problém je ovšem v tom, že Tobiáš bývá odpoledne hodně unavený a nesoustředí se na výuku. Nejvíce pozornosti je u něj (a vlastně asi u každého) dopoledne, kdy chodí do školy.

Jak se snažíte ABA propagovat, zavádět do škol? A jak jste úspěšný? 
Nejdříve jsem oslovil olomoucké základní školy a také jsme požádali o spolupráci Magistrát města Olomouce. Bohužel jsem se ve školách nejčastěji setkával s odmítnutím z důvodu nedostatku volných prostor a dalšími překážkami. Magistrát nám před pár týdny napsal, že řešení ABA třídy je možné, avšak nejdříve od školního roku 2021/2022. Syn se však potřebuje vzdělávat nyní a ne za dva roky, kdy už jeho potřeby budou zase trochu jiné. Rozhodli jsme se proto vydat se vlastní cestou a založit třídu pro děti s autismem, která bude fungovat na základě principů aplikované behaviorální analýzy.

Takže potřebujete finance na prostory, pomůcky a asistenty?
Soukromé prostory pro vzdělávání čtyř dětí se nám podařilo získat. Rovněž máme zajištěnou supervizi analytikem aplikované behaviorální analýzy. Jediné, co nám chybí, jsou finance na mzdové náklady pedagogických asistentů a další náklady související s provozem třídy. Tyto náklady činí 785 tisíc korun na půl roku provozu této třídy.

Jak jste se rozhodli získat tuto finační částku?
Inspirací nám byly weby, kdy si lidé mohou vybrat za určitý finančí obnos i hmotný dárek nebo zážitek. Rozhodli jsme se ovšem sbírku realizovat na svém webu, a to z více důvodů. Dárci mohou přispět i bez ohledu na dárek.
Za prvé si mohou vybrat odměnu od obchodního partnera. Můžou si vybrat knihu, zážitek nebo vstupenku na přednášku. Další možností je darovací smlouva, kterou lidé najdou na naší stránce modry-kruh.cz/podporte-tobika-a-matyska/. V úterý 17. prosince jsme se domluvili s restaurací U Ptáka, kdy každý, kdo řekne heslo „modrý kruh” automaticky dvacet procent své útraty věnuje právě na autistické děti. Sbírku jsme se rozhodli ozvláštnit aukcí předmětů, které nám věnovaly sportovní kluby. Jedná se o dva podepsané dresy od všech olomouckých hokejistů, dále podepsaný dres od hokejistů ze Zlína plus podepsaná hokejka. Sigma Olomouc do aukce darovala rovněž podepsaný dres.

Kdy a kde tato aukce proběhne?
Aukce bude probíhat s největší pravděpodobností on-line na https://www.sportovniaukce.cz/.

Pokud se požadované částka nevybere, jak se naloží s dosud vybranými penězi?
Pokud se podaří získat padesát procent z částky, zrealizuje se třída pouze pro dvě děti. Pokud vybereme podstatně nižší částku, než jepadesát procent z celkové částky, nemůžeme ABA třídu zrealizovat a Tobík bude dále navštěvovat svou stávající školu. Vybraná částka bude použita na příspěvek ABA programu.

Co je ABA třída?

  1. Speciální třída pro žáky s PAS a jinými poruchami, kde probíhá vzdělávání za pomoci ABA přístupů. 
  2. Využívání postupné inkluze dětí s autismem.
  3. Více asistentů ve třídě.

Možnosti podpory projektu na zprovoznění ABA třídy:

  1. Nákup odměny (kniha, vstupenka atd.). Seznam odměn najdete NA TOMTO ODKAZE.
  2. Dar přes darovací smlouvu, více informací na webu ZDE.
  3. Akce v restauraci U Ptáka 17. prosince 2019, kdy 20 procent z tržby půjde pro děti s autismem. Více informací na facebookové události TADY.
  4. Aukce dresů od HC Olomouc a PSG Berani Zlín. Více informací na našem FACEBOOKU.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Z archivu Tomáše Nábělka

Štítky rozhovor, autismus, ABA třída, Tomáš Nábělek, dobrovolnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.