úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Vojenská nemocnice v Olomouci otevřela komunitní centrum pro válečné veterány

V Olomouci se dnes otevřelo Komunitní centrum pro válečné veterány, je druhé v zemi. Zázemí našlo v Domě armády, provozovat ho bude Vojenská nemocnice Olomouc. Veteránům nabídne psychologickou i sociální pomoc a také potřebnou podporu. Ředitel nemocnice Martin Svoboda řekl, že by jej mohlo využít až 4500 novodobých veteránů. První centrum tohoto druhu bylo založeno před třemi lety v Brně. Veteránů z druhé světové války žije v České republice kolem 340. Novodobých veteránů je přes 15.000.

Olomoucké komunitní centrum bude otevřené pro veterány nejen z Olomouckého, ale i z Moravskoslezského a Zlínského kraje. „Centrum bude otevřeno od pondělí do pátku, vždy tady bude někdo k dispozici, provozní doba bude poměrně dlouhá. Nabízet budeme kontakty na různé agentury, které zprostředkovávají různé rekvalifikace a zaměstnání, ale také psychologickou pomoc naší nemocnice nebo psychiatrickou pomoc," uvedl Svoboda.

Vybudování centra stálo 4,2 milionu korun. Ministerstvo obrany předpokládá, že roční provozní náklady budou 5,5 milionu korun.

Končící ředitel odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Eduard Stehlík dnes v Olomouci řekl, že cítí obrovské uspokojení z toho, že vzniká druhé centrum tohoto druhu v zemi. Olomouc zařadil v nové koncepci péče o válečné veterány mezi místa vzniku těchto center už na konci roku 2016. „Nejen proto, že Olomouc je historickou posádkou, posádkou, která má obrovskou tradici a mimořádné zázemí, ale také proto, že jsem měl absolutní důvěru v ředitele Vojenské nemocnice Olomouc," uvedl Stehlík.

Centrum by mělo poskytovat veteránům nejen podporu a pomoc, ale mělo by být i místem setkávání s jejich rodinnými příslušníky. Nabídne také pomoc při zpětné integraci do společnosti a bude organizovat kulturní, vzdělávací a sportovní akce. Jeho služby ocenil i novodobý válečný veterán Lukáš Hirka, který byl těžce zraněn v září 2012 během mise v Afghánistánu. Dva měsíce tehdy bojoval o život, dnes už do Olomouce přišel po svých, při chůzi se už jen opíral o vycházkové hole. „Je to výborný počin. Pevně věřím, že to nebude jedno nebo dvě centra, ale budou stále narůstat a že ponětí o válečných veteránech v České republice se bude zvětšovat a lidé budou o nich vědět stále více a budou na ně právem hrdí," řekl Hirka.

První Komunitní centrum pro válečné veterány bylo otevřeno v Brně v listopadu 2016 v prostorách vojenské ubytovny v Dobrovského ulici. Podle informací ministerstva obrany tam nyní funguje veteránská komunita, která každoročně ve spolupráci s veteránskými spolky organizuje 600 akcí - besed, školení, tréninků sebeobrany či pietních aktů, které se odehrávají nejen v samotném centru, ale i po celé jižní Moravě.

V České republice žije podle údajů ministerstva obrany z listopadu zhruba 340 válečných veteránů z druhé světové války. Kvůli věku potřebují zejména seniorskou péči. Zároveň ale každoročně přibývá asi 500 novodobých veteránů, kteří se účastnili některé ze zahraničních misí. Kromě Brna a Olomouce se chystá také otevření komunitních center v Praze a v Táboře.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky armáda, zdraví, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.