pondělí 29. dubna 2024 Robert

Dnes se na 140 sekund rozezní sirény po celém Česku

Dnes v poledne se po Česku rozezní sirény k uctění památky obětí střelby ve Fakultní nemocnici Ostrava. Dvaačtyřicetiletý muž z Opavska tam před týdnem zastřelil šest lidí a další tři zranil. Sedmou obětí se s odstupem dvou dnů stala žena, která utrpěla těžké zranění a byla v kritickém stavu. Sirény budou houkat dvě minuty a 20 vteřin.

Střelec zahájil palbu bez varování v čekárně traumatologické ambulance nemocniční polikliniky minulé úterý ráno. Čekající pacienty střílel z nelegálně držené zbraně z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku.

Z nemocnice se střelci podařilo odejít před příjezdem policie. Později spáchal sebevraždu v Děhylově na Opavsku, asi osm kilometrů od fakultní nemocnice.

Muž zabil šest lidí, dalším třem způsobil zranění. Dva zranění muži už byli propuštěni z nemocnice do domácí péče. Třetí zraněnou byla žena, která umřela ve čtvrtek v nemocnici.

Mezi oběťmi střelce byli i dva zaměstnanci Vězeňské služby ČR, kteří byli v nemocnici v době svého volna. Jeden ze zastřelených příslušníků zachránil vlastním tělem svou nezletilou dceru.

Tragickou událost si lidé připomínají zapalováním svíček u nemocnice. Památku zesnulých uctili minutou ticha ostravští a krajští zastupitelé nebo si ji připomněli fotbalisté a fanoušci během sobotního utkání mezi Baníkem Ostrava a Spartou Praha. Uskutečnila se také mše v nemocnici.

Lidé také přispívají penězi na podporu zraněných a rodin obětí střelby. Účet na pomoc pozůstalým zřídila nejenom ostravská fakultní nemocnice, ale také Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava. Sbírku vyhlásila i porubská Základní škola Ivana Sekaniny, která chce pomoci rodině muže, který vlastním tělem chránil svou dceru.

V pondělí zahájila veřejnou sbírku také Vězeňská služba ve spolupráci s policejním odborovým svazem. Pomoc už schválila zastupitelstva Ostravy a kraje. Rodinám zavražděných každá z těchto institucí pošle 100.000 korun. Zranění dostanou polovinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sirény, Česko, Ostrava, tragédie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.