neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

FOTO: Policisté v Olomouckém kraji pomáhají dětem ve fakultní nemocnici i pozůstalým po policistech a hasičích

PR článek

Období adventu je jako stvořené pro nejrůznější dobročinné akce. Nejinak je tomu i u Policie ČR, velké organizaci čítající 43 tisíc policistů a policistek, kteří si pomáhají nejen navzájem, ale i druhým. Třeba prodejem vánočních hvězd díky nadaci Šance. Výtěžek z prodeje půjde na hemato-onkologicky nemocné děti. K prodeji je také kalendář ZONA s fotografiemi členů policie. Velkou pomoc rovněž přináší Nadace policistů a hasičů, která pomáhá pozůstalým po policistech a hasičích, kteří přišli o život v rámci výkonu své služby.

NADACE ŠANCE

U zrodu nadace stáli nejen lékaři a sestry, kteří na Dětské klinice Fakultní nemocnice v Olomouci pečovali o hemato-onkologicko nemocné děti, ale také rodiče a příbuzní těchto dětí.
Sdružení Šance, jak zní její název od roku 1999, je občanské sdružení, které na bázi dobrovolnosti sdružuje občany, ale také právnické osoby, kteří se chtějí aktivně podílet na pomoci dětem s hematologickým a onkologickým onemocnění.
Tento rok se uskutečnil již dvaadvacátý ročník akce sbírky spojené s prodejem vánočních hvězd. Tuto sbírku jako každoročně vyhlásil Olomoucký kraj a byla ukončena k 10. prosinci 2019. Výtěžek půjde kromě hemato-onkologicky nemocným dětem i k dětem chronicky nemocným a dalším pacientům Dětské kliniky FN v Olomouci.

Olomouc není jediným městem v Česku, kde tato sbírka probíhala. Další centra prodeje vánoční hvězdy, jejíž výtěžek půjde na dobrou věc, jsou také v Praze a v Ostravě.

Celá akce je velmi náročná na organizaci. Nejsme firma, všechno rozvážejí rodiče a dobrovolníci výpůjčenými auty ve svém volném čase. Minulý rok jsme prodali 56 tisíc kusů květin. Letos očekáváme, že prodáme až 60 tisíc kusů květin,” řekla ředitelka nadace Herta Mihálová.

V rámci této dobročinné akce darovali téměř tři stovky vánočních hvězd policisté a zaměstnanci v Olomouckém kraji domovům pro seniory.

KALENDÁŘ ZONA

Původně vznikal kalendář ZONA pouze pro členy skupiny a jejich známé. Postupně se zájem o kalendář zvyšoval, a proto bylo v roce 2016 rozhodnuto, že kalendář na rok 2017 bude nabídnut k prodeji policistům Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje s tím, že výtěžek bude darován nadaci Šance při hemato-onkologickém oddělení Dětské kliniky FN Olomouc. Od tohoto ročníku se na vzniku kalendáře podílí fotograf Vít Kocián. Kalendář na rok 2020 je už čtvrtý v pořadí, který takto vzniká. Postupem času byl kalendář nabídnut i zájemcům mimo řady PČR. Zatím se předaná částka nadaci Šance každým rokem zvyšuje, za což patří dík lidem, kteří se podílejí přímo na vzniku kalendáře, ale i vedení pohotovostního a eskortního oddělení a vedení Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje, které jeho vznik podporují, a hlavně všem, kteří si tento kalendář koupí a tím nadaci Šance přispějí.

NADACE POLICISTŮ A HASIČŮ

Velkou pomoc rovněž přináší Nadace policistů a hasičů, která je zřízena s cílem pomoci zlepšit životní podmínky dětem policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu služby, nebo v přímé souvislosti s ní či pro její výkon, a policistům a hasičům těžce tělesně postiženým následkem zranění utrpěného v přímé souvislosti s výkonem služby. Od roku 2018 pomáhá policistům a hasičům, případně jejich rodinám, k překlenutí nepředpokládané tíživé životní situace vzniklé ze zdravotních či sociálních příčin nebo v důsledku živelné katastrofy.

Celé společenství pozůstalých dnes čítá téměř 300 osob. Vedení krajského ředitelství zve pozůstalé jako čestné hosty na významné akce pořádané Krajským ředitelstvím policie Olomouckého kraje. V říjnu pak zvou tradičně pozůstalé na pietní akt u pomníku, který je umístěn při vstupu do sídelní budovy Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje na třídě Kosmonautů 10 v Olomouci, následuje setkání s vedením kraje a celá akce je ukončena Mší svatou za Policii ČR a policisty pořádanou Křesťanskou policejní asociací ČR slouženou v Katedrále svatého Václava v Olomouci. V předvánoční době se pak všechny rodiny setkávají v Praze při pietním aktu u pomníku padlých policistů a hasičů v areálu Muzea Policie ČR.

Velké díky patří samotným policistům, hasičům a občanským zaměstnancům resortu, kteří ze svých platů dobrovolně přispívají na účet nadace. Bez jejich pomoci a přátel nadace by nadace nemohla v takovém rozsahu pomoc poskytovat. Nutno dodat, že díky nadaci vystudovalo nebo dosud studuje vysokou školu sedmadvacet dětí.

Jednou z pozůstalých po manželovi je paní poručice Hana Vachová, jejíž manžel utrpěl smrtelná zranění při dopravní nehodě při zásahu policie, když se vozidlo řízené jeho kolegou na namrzlé silnici čelně střetlo s protijedoucí avií. Díky nadaci, která je založena na dobrovolných pravidelných a nepravidelných finančních darech, poznala paní Hana nové lidi, kteří mají podobný osud jako ona.

Všichni se navzájem známe, je to velké ulehčení nejen pro rodiny pozůstalých, ale i pro tělesně postižené policisty a hasiče. Tato spolupráce je skvělá a má podle mě velký smysl. S rodinami ostatních se známe, navštěvujeme se, máme společná posezení, vídáme se na pietních akcích pro pozůstalé,” říká Hana Vachová.

Péče o nadační rodiny spočívá především v realizaci léčebně ozdravných pobytů, v materiálním zabezpečení a pomoci ve sféře zdravotní, sociální a právní a ve školství.

Pro svoji činnost se nadace stala společensky vysoce uznávanou neziskovou organizací. Stále naplňuje moudrý výrok francouzského spisovatele Francouis Duc de la Rochefoucaulda: „Všichni máme dostatek síly, abychom unesli neštěstí druhých.“

Policie navyšuje početní stavy policistů a policistek v celém Olomouckém kraji

Nově nastupující získávají náborový příspěvek ve výši 75 tisíc korun, plat po nástupu do výkonu služby 31 090 korun plus příplatky, po 3 letech až 36 170 korun plus příplatky, pravidelné navyšování platu každé 3 roky, šest týdnů dovolené, příspěvky na dovolenou, fond pracovní doby jen 37,5 hodiny týdně a spoustu dalších benefitů včetně nároku na odchodné a výsluhový příspěvek po odsloužených letech. Průměrný plat policistů a policistek v Olomouckém kraji v roce 2018 činil 41 433 korun. Další informace na nabor.policie.cz.

Pokud chcete pracovat pro Policii ČR, vyplňte následující formulář:

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR, nadace Šance, z archivu Nadace policistů a hasičů

Štítky Olomoucký kraj, policie, dobročinnost, nadace Šance, Nadace policistů a hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.