neděle 5. května 2024 Klaudie

Akademický senát olomoucké univerzity schválil vznik vysokoškolského ústavu

Akademický senát Univerzity Palackého v Olomouci (UP) schválil vznik vysokoškolského ústavu, který univerzita připravuje více než rok. Devatenácti hlasy přijal novelu Statutu UP s účinností od dubna příštího roku, v níž je nově vysokoškolský ústav obsažen. Informovali o tom zástupci UP. Samotný statut ústavu však schválením ještě neprošel, senátoři návrh dokumentu vrátili k dopracování. Doladit se musí především vypořádání podmínek ve vztahu k přírodovědecké fakultě. Vysokoškolský ústav má spojit tři vědecká centra přírodovědecké a lékařské fakulty v partnerství s Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd ČR a Fakultní nemocnicí Olomouc.

„Akademický senát schválil novelu Statutu UP, která je se vznikem vysokoškolského ústavu nutně spojena, a to ve znění pozměňovacích návrhů. Zároveň rektora požádal, aby příslušnou novelu zaslal k registraci na ministerstvo školství až v okamžiku schválení návrhu Statutu vysokoškolského ústavu AS UP," uvedl na stránkách univerzity předseda senátu Jiří Langer.

Vedení Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), které má být součástí ústavu, označilo rozhodnutí senátu o zřízení vysokoškolského ústavu za zcela zásadní krok, který více než roční proces přípravy posouvá do finále. „Jsem rád, že senátoři jasně deklarovali, že vnímají nejen možná rizika, ale především přínosy integrace výzkumných kapacit na Univerzitě Palackého právě touto formou," uvedl zastupující ředitel centra Michal Otyepka. Podotkl, že rozhodnutí senátu je významné i kvůli zajištění stability výzkumných týmů v RCPTM, které dosud spadá pod přírodovědeckou fakultu, a kvůli zdárnému dořešení velkých vědeckých projektů.

Mateřská fakulta RCPTM má však ke způsobu vzniku ústavu, který má zastřešit přírodovědecká výzkumná centra, už od počátku připomínky. Poukazuje na to, že to bude na úkor fakult. Děkan Michal Kubala na zasedání senátu se zřízením vysokoškolského ústavu v podobě, v jaké byl předložen, nesouhlasil právě s odkazem na nevypořádání podmínek fakulty v tzv. technické dohodě. "Akademický senát chválil pouze změny Statutu UP, které upravují legislativní rámec pro to, aby vysokoškolský ústav mohl být organizační součástí UP. Naopak neschválil navrhovaný Statut VŠÚ, takže v tuto chvíli není vůbec jasné, zda, kdy, v jaké podobě a za jakých podmínek nějaký vysokoškolský ústav vznikne," řekl dnes ČTK děkan.

Kvůli dopracování podmínek a řešení technické dohody se rozhodl senát zřídit speciální komisi. Jednat o podmínkách hodlají s přírodovědeckou fakultou i zástupci RCPTM. „Jsme připraveni jednat a chceme, aby nedošlo k poškození žádné ze zúčastněných stran. Myslím si, že na většině věcí jsme se již dohodli a zůstává jen pár bodů, u nichž se názory rozcházejí," doplnil ředitel centra Otyepka.

Senát zároveň vyzval rektora a vedení přírodovědecké fakulty, aby popsali sporné body týkající se zřízení ústavu a připravili varianty jejich řešení do 10. ledna 2020. "Komise bude hledat průniky řešení. Měla by se scházet za účasti rektora a vedení přírodovědecké fakulty nebo jejich pověřených zástupců. Budou zastupovat zájmy dané strany a hledat kompromis. V únoru 2020 by AS UP měl vyzvat obě strany k podpisu dohody v kompromisním znění," doplnil předseda senátu Langer.

Autoři | Foto Olomoucká Drbna

Štítky školy, věda, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.