pátek 3. května 2024 Alexej

Charita v Olomouci bude nadělovat lidem v nouzi. Chystá na čtyři sta balíčků a štědrovečerní večeři

Už dva týdny probíhá vánoční sbírka olomoucké charity pro lidi ohrožené chudobou. Veřejnost může přispívat trvanlivé potraviny a hygienické potřeby. Dary poputují do vánočních balíčků pro jednotlivce i rodiny v nouzi, část bude věnována na zajištění štědrovečerní večeře v nízkoprahovém denním centru.

Díky dárcům Charita o Vánocích obdaruje vánočním balíčkem na 350 lidí bez střechy nad hlavou a zajistí podporu hendikepovaným osobám, vícečlenným rodinám a matkám samoživitelkám v tísni. Sbírka potrvá až do Štědrého dne. „Potřebujeme především čaj, kávu, masové a rybí konzervy, paštiky, instantní polévky, ale i vánoční cukroví a jiné sladkosti vhodné pro děti. Další chybějící položkou jsou hygienické prostředky pro běžnou každodenní potřebu, tedy mýdla, šampony, papírové kapesníky a další. Rodiny s dětmi ocení také prací prášky," vypočítává Filip Holík, koordinátor Centra dobrovolnictví a materiální pomoci Charity Olomouc. 

Vybrané potraviny a hygienu pracovníci rozdělí do vánočních balíčků pro rodiny s dětmi, lidi bez zázemí, seniory a lidi s duševním onemocněním. Jen pro nízkoprahové centrum bude třeba přichystat na dvě stě kusů balíčků, pětašedesát balíčků pro muže a ženy v azylovém domě, šedesát pro lidi na noclehárnách a ve službě terénního programu, dalších čtyřicet balíčků pro hendikepované osoby.

Středisko pro rodiny s dětmi v letošním roce rozdá na třicet balíčků. Dostanou je lidé jako třeba paní Karla, která se stala obětí domácího násilí, a byla tak nucena se svými třemi dětmi odejít do pronajatého bytu v Olomouci. Dárky pod stromeček si tak jako samoživitelka dovolit nemůže. 

„Každým rokem se před Vánocemi setkáváme s lítostí rodičů, že nejsou schopni zajistit svým dětem Vánoce, jaké by si zasloužily. Pro děti pak není snadné ve škole a ve školce vyprávět svým spolužákům o tom, že pod stromečkem třeba nic neměly, nebo doma nejedí u slavnostně prostřeného stolu. Proto chceme dopřát rodinám našich klientů alespoň o Vánocích pocit, že jsou opravdu šťastné a veselé,“ sdělila Petra Pavlíčková, vedoucí Střediska pro rodiny a děti Charity Olomouc.

Charita také chystá štědrovečerní večeřë pro lidi bez domova. Použije na ní část darů a příspěvky, které veřejnost přispěje na účet charity. „Klientům nízkoprahového denního centra připravíme na Štědrý den řízek s bramborovým salátem,” dodal koordinátor centra pomoci Holík.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky charita, Olomouc, dárky, Vánoce, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.