čtvrtek 16. května 2024 Přemysl

Šantovka tento rok zvýšila tržby na 390 milionů korun, návštěvnost je o tři procenta vyšší než loni

Společnost Galerie Šantovka, která v Olomouci provozuje a pronajímá stejnojmenné nákupní centrum, loni zvýšila tržby o 22 milionů korun téměř na 390 milionů korun z 368 milionů korun v roce 2017. Čistý zisk tohoto největšího nákupního centra v Olomouci ale mírně klesl ze 144,3 milionu korun v roce 2017 na 142 milionu korun. Provozní zisk Galerie Šantovka loni obnášel 232 milionů a meziročně byl o 17 milionů korun vyšší.

Obchodní komplex Galerie Šantovka byl otevřen v roce 2013 nedaleko historického centra Olomouce a patří mezi deset největších nákupních center v zemi. Tržby Galerie Šantovka byly zveřejněny poprvé. V předchozích letech jejich kolonka v účetních výkazech zaslaných do sbírky listin byla prázdná.

Galerie Šantovka, v níž je 200 obchodů, stojí na místě zkrachovalého podniku Milo. Nákupní centrum má prodejní plochu 46.000 metrů čtverečních a jeho návštěvnost se postupně zvyšuje. Například v roce 2016 do něj zavítalo více než osm milionů lidí. Ve srovnání s rokem 2015 tehdy návštěvnost Galerie Šantovka vzrostla o pětinu.

Loni do Galerie Šantovka přišlo 8,3 milionu lidí. „Letos zatím evidujeme tříprocentní nárůst návštěvnosti," řekl mluvčí Galerie Šantovka Juraj Aláč. Podle něj se v prosinci návštěvnost meziročně zvýšila o sedm procent.

Zároveň roste ziskovost Galerie Šantovka. V roce 2012 společnost vykázala ztrátu 49 milionů korun. O rok později se její hospodaření krátce po otevření vyhouplo do zisku 6,7 milionu korun. V roce 2014 Galerii Šantovka vzrostl zisk na 43,8 milionu a v roce 2015 téměř na 70 milionů korun. Předloni Galerie Šantovka vykázala rekordní zisk 144,3 milionu korun, který meziročně vzrostl o více než polovinu z 93 milionů korun v roce 2016.

Investor Office Park Šantovka chce nákupní centrum Galerie Šantovka rozšířit. V nové čtyřpodlažní přístavbě má vzniknout dalších 80 obchodů a šest stovek parkovacích míst.

Čtvrtinu vlastních akcií v květnu 2017 nabyla společnost Galerie Šantovka. Odkup vlastních akcií od stoprocentního akcionáře, kterým byla firma SMC Development, vedení společnosti Galerie Šantovka zdůvodnilo úpravou kapitálové struktury i případným zapojením nových investorů.

Nákupní centrum Galerie Šantovka je součástí developerského projektu nové městské čtvrti, ve které je kromě obchodního centra a bytových domů plánována i stavba kontroverzní výškové budovy Šantovka Tower. Podle některých odborníků může Šantovka Tower poškodit panorama historického centra Olomouce. Podle podnikatele Richarda Morávka, který se na projektu Šantovka podílí, podobné obavy nejsou na místě.

Autoři | Foto Facebook Galerie Šantovka

Štítky trh, reality, firmy, Galerie Šantovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.