neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Majitelé se při čipování psů budou muset obejít bez dotací měst v kraji

Majitelé psů v několika městech Olomouckého kraje se od ledna příštího roku při jejich čipování už nebudou moci spolehnout na finanční příspěvek města a cenu za tento veterinární úkon zaplatí celou ze svého. Zatímco dosud bylo označení psů čipem pro majitele dobrovolné a města je k tomu motivovala několikasetkorunovými příspěvky, tak podle novely veterinárního zákona bude čipování od 1. ledna povinné.

Od 1. ledna 2020 bude povinné očkování psa proti vzteklině platné pouze v případě, že je pes označený mikročipem. Štěňata musí být označena čipem nejpozději v šesti měsících věku. Pořizovací cena mikročipu se podle informací Státní veterinární správy pohybuje mezi 120 až 450 korunami a závisí na jeho typu. Další peníze majitelé psů platí veterinářům za samotné umístění čipu pod kůži zvířete a administrativní úkony.

Například přerovská radnice na čipování psů přispívala od roku 2009, kdy ve městě bylo nahlášeno 2788 psů. Nyní je jich zhruba o tisíc víc. Majitel psa účet za čipování zvířete předložil na ekonomickém odboru, který jej do výše 600 korun proplatil. Tento systém bude platit jen do konce prosince, účet však mohou majitelé psů mladších půl roku nosit k proplacení ještě do konce dubna roku 2020.

"Počínaje lednem pak naše městská vyhláška definitivně zanikne. Nemusíme už majitele finančně motivovat k tomu, aby psa nechali označit, protože tuto povinnost jim bude natvrdo ukládat zákon," řekla náměstkyně primátora Hana Mazochová (ANO).

Příspěvek od ledna zruší také prostějovská radnice. "Vyhláška, která ruší od ledna dotaci 200 korun na čip pro psa, je již schválena," řekla mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová. V Prostějově je registrováno zhruba 2900 psů, z toho více než 2800 je označených čipem.

Dotaci na čipy od Nového roku nebude vyplácet ani jesenická radnice, kde bylo čipování psů starších půl roku povinné od roku 2008. Čipy tam dosud nakupovalo město a za úkony třem veterinářům proplácelo částku zhruba 100 korun. Čipování je pro majitele psů zdarma už jen do konce roku.

"Vzhledem k tomu, že tato povinnost bude již od nového roku vyplývat ze zákona, město Jeseník obecně závaznou vyhlášku o trvalém označování psů s účinností od 1. ledna příštího roku zrušilo na prosincovém zasedání zastupitelstva. Znamená to, že od ledna 2020 již město čipování psů hradit nebude," řekl mluvčí jesenické radnice Richard Kapustka.

Za psa bez označení bude od začátku roku 2020 majitelům hrozit správní řízení a pokuta až 20.000 korun. Ředitel krajské pobočky Státní veterinární správy v Olomouci Aleš Zatloukal řekl, že na začátku příštího roku budou kontroly zaměřené na označení psů čipem zatím spíše namátkové. Podle něj je nyní díky finančním příspěvkům radnic nejvíce psů čipovaných ve městech. Naopak na venkově je četnost výrazně nižší.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, hobby, chov, psi, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.