pátek 3. května 2024 Alexej

Stánek Dobrého místa pro život vydělal na charitu rekordní 1,4 milionu korun čistého zisku

Rekordní částku 1,4 milionu korun vydělal letos pro neziskové organizace stánek s punčem, různými pochutinami a řemeslnými výrobky, který na vánočních trzích v centru Olomouce postavil spolek dobrovolníků Dobré místo pro život. Peníze z prodeje byly rozděleny organizacím, jež se starají například o mentálně postižené děti, staré a nemocné lidi nebo o nevidomé a slabozraké. Řekla to Věra Zukalová ze spolku Dobré místo pro život.

Olomoucká Drbna společně s agenturou Rency a zástupci Střední školy strojnické prodávaly 3. prosince, čistý výtěžek byl 41 tisíc korun a nějaké ty drobné. Letošní výtěžek vánočního stánku s punčem je nejvyšší za deset let trvání této charitativní akce. „Letos jsme v tržbách poprvé překročili dva miliony korun. Vyšší výdělky si vysvětlujeme nejen narůstajícím zájmem Olomoučanů o punč, ale také rostoucím počtem firem, které u nás prodávají," uvedla Zukalová. Po odečtení nákladů na provoz stánku zůstal zisk 1,43 milionu korun, který připadl dobročinným organizacím.

Role obsluhy ve stánku s punčem a různým sortimentem se postupně zhostili například olomoučtí hasiči, fotbalisté, herci Moravského divadla Olomouc i Divadla na Šantovce. Akce se zúčastnili také házenkáři, pracovníci olomouckého studia Českého rozhlasu, televize ZZIP a členové hudební skupiny Mňága a Žďorp.

Punč prodávali i zástupci několika firem z Olomouce a okolí. "Každá z nich má okruh svých příznivců, partnerů či zákazníků a daří se jim je spojit v obří sílu napěchovanou právě do jednoho proddejního dne," podotkla Zukalová.

Získané peníze spolek Dobré místo pro život zaslal například na účet Dětského centra v Topolanech u Olomouce, školy pro sluchově postižené děti, mobilnímu hospici Nejste sami či Blanické školce. Finanční pomoc dostalo i sdružení Debra ČR, které pomáhá lidem s nemocí motýlích křídel, pečovatelská služba charity nebo olomoucký dětský domov.

Charitativní stánek na vánočních trzích je jedinou akcí, kdy spolek Dobré místo pro život posílá peníze přímo na účty organizací. Spolek se podle Zukalové zaměřuje spíš na podporu konkrétních projektů. Dobré místo pro život je organizace dobrovolníků, kteří svůj volný čas věnují sociálně znevýhodněným skupinám v Olomouci. Dobrovolníci pro spolek pracují bez nároku na odměnu.

Autoři | Foto

Štítky sociální, charita, Olomouc, stánek dobrého místa pro život

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.