čtvrtek 16. května 2024 Přemysl

Města v Olomouckém kraji ohňostroje většinou pořádají na Nový rok. V Olomouci se plánuje na šestou večerní

Většinou až na Nový rok nebo do večerních hodin posledního dne v roce přesouvají města v Olomouckém kraji své velkolepé ohňostroje. Vyjít vstříc tak chtějí především rodinám s malými dětmi. Pyrotechnická show, která se na mnoha místech natáhne až na deset minut, vyjde radnice na desítky a místy i stovky tisíc korun. Salvy se odpalují na náměstích, ale i na břehu řeky. Každoročně si je nenechají ujít v ulicích měst tisíce diváků.

Přerované budu moci ohňostroj na Nový rok sledovat nad svými hlavami z břehů řeky Bečvy. Odpalovat se bude v 18:00 a letos bude tematicky věnovaný Janu Amosi Komenskému, od jehož úmrtí uplyne v příštím roce 350 let. „Ohňostroj ponese název Labyrint světa a ráj srdce - v duchu jeho díla, kdy svět je zobrazen alegoricky jako město, které připomíná labyrint a jímž vypravěč prochází," uvedla mluvčí města Lenka Chalupová.

Ohňostroj, za který město zaplatí 120.000 korun, bude opět v režii ohňostrůjce Pavla Nováka. Ohňostroj bude odpalován z 11 míst a má trvat necelých 11 minut. „Při sestavování choreografie jsme se nechali inspirovat číslicí čtyři. Máme čtyři roční období, čtyři světové strany, čtyři živly - a i zmíněné srdce má čtyři komory," uvedl tvůrce ohňostroje Novák. Loni mu odpálení vyšlo až na druhý pokus. Poprvé jej zradila na Nový rok technika softwaru a show musel odložit o pět dní. Přerov tak vítal loni Nový rok jedenáctiminutovou salvou až 6. ledna.

Na Nový rok již několik let přesouvá ohňostroj také Olomouc, chystá se v 18:00 na Horním náměstí. „Ohňostroj zajišťuje pořadatel vánočních trhů, má to i v podmínkách smlouvy," řekla mluvčí radnice Radka Štědrá. Také v Jeseníku budou lidé vítat Nový rok ohňostrojem až první den nadcházejícího roku. „Ohňostroj v Jeseníku se uskuteční 1. ledna, v 17:30 zazní úvodní slovo starostky města a samotný ohňostroj vypukne v 18:00. Jeho cena bude 50 tisíc korun," řekl mluvčí radnice Richard Kapustka.

Prostějov má naopak ohňostroj naplánován na poslední den v roce, několik let za sebou ho však město pořádá už ve 20:00 tak, aby se této show mohly účastnit i rodiny s dětmi. "Letošní silvestrovský ohňostroj bude vlastně ve znamení ohlédnutí do minulostí a zároveň počátkem oslav 630. výročí povýšení Prostějova na město, které si budeme připomínat," uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová. Ve stejném duchu bude koncipováno i doprovodné slovo před zahájením ohňostroje, které bude podbarveno historickou hudbou. Ohňostroj přijde Prostějov zhruba na 290.000 korun, doplnili zástupci radnice.

V Šumperku město žádný novoroční ohňostroj neorganizuje.

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky zábava, ohňostroj, Olomouc, termín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.