neděle 5. května 2024 Klaudie

První polistopadový starosta Zábřehu dostane ocenění

Radnice v Zábřehu na Šumpersku udělí Cenu města za rok 2019 dvaasedmdesátiletému Františku Srovnalovi, prvnímu polistopadovému starostovi Zábřehu. V době normalizace se scházel s disidenty a organizoval v regionu bytové semináře. Ocenění dostane za mimořádné zásluhy v boji za lidská práva a občanské svobody, národní nezávislost a demokracii, informovala mluvčí radnice Lucie Mahdalová. Udělení ocenění schválili zastupitelé, cena bude tradičně předána na Reprezentačním plese města v sobotu 15. února.

První polistopadový starosta Zábřehu se narodil v roce 1947 v Bludově, vystudoval ČVUT v Praze a později i Teologickou fakultu UP v Olomouci. "V době normalizace byl jeden z organizátorů bytových seminářů na Zábřežsku, distribuoval samizdat a náboženskou literaturu, setkával se s vůdčími postavami disentu. V 90. letech byl prvním porevolučním starostou města Zábřeha, kde dosud se svojí ženou žije," uvedla mluvčí radnice.

Zlomový rok 1968 zastihl Františka Srovnala během vysokoškolských studií, se svou ženou Jitkou se v Praze poté pravidelně setkávali se zástupci disidentu a pomáhali rozšiřovat samizdat. Zakázanou náboženskou literaturu a samizdat šířili i po návratu na Moravu.

„Později se manželé Srovnalovi aktivně zapojili do organizování bytových seminářů na Zábřežsku, jejichž místa setkání se z obavy před vyzrazením často měnila," uvedla Mahdalová. Častým návštěvníkem těchto seminářů byl například Josef Zvěřina, významný římskokatolický kněz, signatář Charty 77, rádce pražského arcibiskupa Františka kardinála Tomáška a přítel papeže Jana Pavla II. „Na tyto bytové semináře zpravidla dovážel i balíky tiskovin, které potom zainteresovaní roznášeli či množili. Opatrnost byla nutná, proto se všichni účastníci seminářů znali jen přezdívkami, nikoliv skutečnými jmény," doplnila Mahdalová.

Srovnal se zúčastňoval bytových seminářů i v Brně. V listopadu 1989 se účastnil svatořečení Anežky České v bazilice sv. Pavla v Římě, kde se také dozvěděli o demonstraci studentů na Národní třídě. Po návratu domů 20. listopadu 1989 ho zatkla a vyslýchala StB. Po sametové revoluci se nechal přesvědčit a kandidoval v Zábřehu v komunálních volbách, kde získal nejvíce hlasů a stal se prvním porevolučním starostou města.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto zabreh.cz

Štítky Šumpersko, ocenění, starosta, 1989

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.