neděle 5. května 2024 Klaudie

Program řízené redukce hmotnosti v olomoucké nemocnici pomůže lidem v boji s nadváhou

Program zaměřený na řízenou redukci hmotnosti zavedla Klinika tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc. Někteří pacienti trpící obezitou se už pod dohledem odborníků postupně zbavili až desítek kilogramů tuku.

"V České republice trpí téměř každý druhý člověk nadváhou a každý čtvrtý pak některým typem obezity. Na nárůst počtu obézních má vliv životní styl s nízkou fyzickou aktivitou, vysokoenergetickou stravou, špatným složením složek potravy a chronickým stresem," uvedla Moravcová.

Upozornila, že obezita s sebou přináší řadu nepříjemných až nebezpečných zdravotních komplikací. "Při vstupu do programu řízené redukce hmotnosti na naší klinice má velké procento klientů již hypertenzi, prediabetes nebo diabetes mellitus druhého typu, dyslipidemii, steatózu jater nebo chronické poruchy pohybového aparátu," řekla Moravcová.

Pacienti zařazení do tohoto programu podstoupí vstupní interní vyšetření včetně odběrů krve a vyhodnocení reakce na fyzickou zátěž. Je jim stanovena kardiorespirační zdatnost a určeny vhodné tepové frekvence pro aerobní fyzickou aktivitu, díky které mohou postupně odbourávat přebytečné kilogramy. Součástí péče je rovněž stanovení procenta tukové tkáně, svalové hmoty a vody v těle.

"Dále u pacientů vyšetříme pohybový aparát fyzioterapeutem a následně stanovíme vhodnou individuální či skupinovou pohybovou terapii, jejíž součástí je aktivace hlubokého stabilizačního systému. Naším cílem je motivovat pacienty k pravidelné pohybové aktivitě, která jim přináší pozitivní vliv na zdraví a současně radost," dodala Moravcová.

Ve spolupráci s nutriční terapeutkou jsou účastníkům programu upraveny stravovací návyky. "Důležité je naučit se pravidelnému režimu, aby se podařilo nastartovat metabolismus správným směrem. Důraz se klade na vhodné vyvážení jídelníčku. Cílem je naučit klienta sestavit si aktivně jídelníček tak, aby přijímal optimální množství energie ve vhodné skladbě. Individuálně je také možná psychoterapie ve spolupráci s psychologem," uvedla Moravcová.

Autoři | Foto Budějcká drbna

Štítky ČR, zdraví, obezita, FN Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.