pondělí 29. dubna 2024 Robert

Co dělat, pokud najdete výzvu za stěračem svého auta? Radí Miroslav Komínek

Čas od času objeví každý z řidičů za stěračem kousek papíru. V mnoha případech se jedná o pochybné nabídky podomních prodejců a jiné. Čas od času můžete ale najít upozornění pro špatně parkující řidiče. Co tedy s ním?

Pro začátek je dobré si lístek pozorně přečíst.  Jsou ně něm velmi stručné informace, čeho se řidič pravděpúodobně dopustil.


Nyní je dobré si všimnout důležité věty „Pokud s přestupkem souhlasíte…“. Pokud tedy nesouhlasíte, není naprosto žádný důvod policii navštěvovat. Klidně lístek vyhoďte do kontejneru na papírový odpad, dejte si doma nohy na stůl a čekejte, až se vám ozve správní orgán. Když totiž dorazíte k nám a s přestupkem nesouhlasíte, stojí to váš čas, náš čas a dosáhnete toho, že odejdete domů, dáte si nohy na stůl a čekáte, než se vám ozve správní orgán. Tomu totiž váš přestupek postoupíme (ostatně stejně, jako když nepřijdete vůbec).

Takže zpět k tomu, že s případným přestupkem souhlasíte. Nebo alespoň nejste ze zásady proti. V tomto případě máte sedm dní, abyste se dostavili k jeho projednání. 

Co tedy dělat, když dorazíte na policejní služebnu? Nečekejte žádné právo útrpné, ani lampu do obličeje. Jednoduše si přineste všechny náležité doklady – občanský průkaz, řidičský průkaz, „malý techničák“ a ti dříve narození i potvrzení o zdravotní způsobilosti brázdit naše silnice. Pak už jde vše ráz naráz. Službu konající strážník se podívá na dokumentaci, fotky a zkontroluje si, zda nejste nenapravitelný hříšník se záznamy dlouhými jako telefonní seznam. Pokud se navíc nejedná o závažný přestupek, vysvětlí vám, čeho jste se dopustili, vyslechne si, jak není kde parkovat, a většinou pak přestupek vyřeší domluvou. Ostatně za uplynulý rok bylo vypsáno přibližně 2600 lístků, přičemž cca 1000 bylo řešeno domluvou a 1000 spadalo do kategorie, kdy se nejednalo o banální přestupek (ano, blokování blokového čištění nepovažujeme za banální přestupek). Zbytek jsou pak ti, kteří mají doma nohy na stole.

Závěrem pár informací a rad z praxe (a odpovědi na některé dotazy):

· Pokud máte špatnou náladu, štve vás šéf, děti, manželka, kadeřnice, zkrátka máte špatný den, nechte návštěvu na jindy. Strážníci nejsou hromosvodem. V případě, že při příchodu na služebnu začnete každému spílat a posílat strážníky do míst, kde slunce nesvítí, směřuje tam i šance na domluvu. Profíci neprofíci.

· Nemusíte se bát vzít si s sebou své potomky. My je nekousneme a jednání není nijak stresující. Většinou si odnesou i nějakou drobnost na památku, a není to bloček.

· Když nenajdete lístek za stěračem, není to žádná tragédie. Mohl ho vzít nějaký vtipálek nebo odnést vítr. Možnost řešit vše v klidu u nás na služebně je nadstandardní služba. Obecně by stačilo oznámit vše správnímu orgánu a nechat to vše na něm. Ale to my zase ne, my si s vámi rádi promluvíme.

· Ano, u správního orgánu začínají pokuty většinou výš. Mnohem výš.

· Lístek za stěračem není pokuta. Dštít do telefonu síru, že jste dostali pokutu, je předčasné. Nedostali, a když to půjde dobře, třeba ani nedostanete. Nebo taky ano. Ostatně, spáchali jste přestupek.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská policie Přerov

Štítky policie, výzva, co dělat, Přerov, pokuta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.