čtvrtek 16. května 2024 Přemysl

Nejsme odlišní! Na území Olomouce vznikl web s cílem boření mýtů o hendikepovaných

„Nejsme odlišní, ale lidé to stále nedovedou v mnohých případech pochopit, což je obrovská škoda. Vždyť hendikep je pouhou drobnou vadou na kráse, která se dá léčit,“ prohlašuje odhodlaně muž, který se rozhodl zbořit mýty o hendikepovaných a založil web GiebNews.

Karel Giebisch je zrakově postižený již od svého narození. Věnuje se IT a dělá maséra.

„Společnost hendikepované toleruje více než v dobách komunismu, nicméně stále si od těchto lidí udržuje nějaký ten odstup. To má za následek, že znevýhodnění lidé mají problém sehnat pracovní uplatnění či se začleňovat do společnosti. Může za to především fakt, že veřejnost netuší, co lze s hendikepem vše vykonávat,“ hovoří o problematice integrity Giebisch. „A právě za tímto účelem vzniká portál GiebNews, aby změnil pohled na osoby s hendikepem.“

Portál vznikl za účelem dokázat. že hendikep není překážkou. Tým portálu se skládá právě z hendikepovaných redaktorů různého zaměření. „Publikujeme zde osobní zkušenosti, zážitky, zmiňujeme se o technologických vychytávkách. Těšit se můžete též na rozhovory se zajímavými a slavnými osobnostmi včetně jejich osobních zkušeností s postiženými,“ slibuje čtenářům. Podle něj také web umožní nahlédnout životy těchto lidí z druhé neznámé strany. 

Portál má vícero rubrik a široké zaměření. Čtenář tam nalezne krom zmíněných rozhovorů, či novinek z technologie také články o cestování a jejich běžných životech.

„Více než 6 let se věnuji práci pro znevýhodněné, konkrétně zrakově hendikepované. Detailně jsem prozkoumal situaci v ČR a zjistil jsem, že informativní nástroj, který by lidem přiblížil život s různými druhy postižení, dosud neexistuje. Věřím, že portál GiebNews, který vznikl z mé vlastní iniciativy a na základě dlouholetých zkušeností včetně komunikace s lidmi, kteří žádný hendikep nemají, změní pohled na lidi se znevýhodněním. Pomůže odstranit bariéry a vlastní zkušenosti hendikepovaných redaktorů se postarají o pochopení. Pomyslná přihrádka zmizí a osoby se znevýhodněním se zařadí do běžné společnosti bez zábran,“ uvádí Giebisch.

Portál GiebNews však není jeho jediným počinem. Produktivní muž se totiž postaral třeba o zpřístupnění mobilní aplikace Záchranka sloužící zrakově postiženým či se podílel na fakturačním systému, díky němuž mohou tito postižení samostatně řešit svá účetnictví. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto giebhelp.eu

Štítky handicap, portál, web, postižení, Giebisch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.