neděle 5. května 2024 Klaudie

Olomoucký kraj letos zvýší příspěvky na péči o lidi na sklonku života

Olomoucký kraj letos zvýší příspěvky poskytovatelům paliativní péče o těžce nemocné a staré lidi na sklonku života o 1,4 milionu korun na 8,1 milionu korun z loňských 6,7 milionu korun. Tři dotační programy mají pomoci modernizovat a rozvíjet dosud opomíjenou oblast sociálních služeb v Olomouckém kraji. Novinářům to řekl hejtman Ladislav Okleštěk.

První dotační program zaměřený na podporu poskytovatelů paliativních služeb, kraj letos posílí o půl milionu korun na 2,5 milionu korun. Na péči o lidi, kteří se poslední dny života rozhodli strávit doma, hejtmanství vyčlenilo čtyři miliony korun, loni to bylo 3,5 milionu korun. Na vzdělávání odborných pracovníků paliativní péče kraj přispěje částkou 1,2 milionu korun a na konference a odborné akce poskytne 400.000 korun.

„Považujeme to (navýšení příspěvků na paliativní péči) za velmi důležité, protože nám praxe ukázala, jakým způsobem je potřeba podporovat jednotlivé poskytovatele. V domácí paliativní péči dáváme více prostředků právě proto, že domácí péče je více a je tam hodně klientů, kteří jsou takto obslouženi,"uvedl Okleštěk.

Olomoucký kraj předloni dokončil koncepci zaměřenou na paliativní péči. Hejtmanství do této sociální oblasti hodlá v příštích letech ročně investovat několik milionů korun.

V Olomouci a okolí se už delší dobu o umírající lidi stará hospic na Svatém Kopečku. V roce 2017 k němu přibyl mobilní hospic Nejste sami. Mobilní hospic by měl brzy začít fungovat také v Přerově. Nemocnice Prostějov loni otevřela nové lůžkové oddělení pro dlouhodobě nemocné a pacienty vyžadující paliativní péči.

O umírající na Šumpersku a Jesenicku by se měla v příštích letech dál starat charita ve spolupráci s mobilním hospicem. Tyto služby může v horském regionu nabídnout i Jesenická nemocnice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, sociální, zdraví, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.