sobota 18. května 2024 Nataša

Lidé včera před krajským úřadem v Olomouci protestovali proti záboru půdy u Hněvotína

Zhruba sto lidí dnes před krajským úřadem v Olomouci protestovalo proti plánovanému záboru čtyř desítek hektarů orné půdy u Hněvotína na Olomoucku pro stavbu biomedicínského centra a provoz různých služeb. Zábor v září umožnilo krajské zastupitelstvo, které schválilo aktualizaci zásad územního rozvoje Olomouckého kraje.

Protestního shromáždění se dnes nezúčastnil nikdo z vedení krajského úřadu. Nedorazili ani krajští zastupitelé, kteří hlasovali pro změnu zásad územního rozvoje a pořadatelé je na akci pozvali. V únoru se proto v Olomouci uskuteční další shromáždění odpůrců záboru půdy u Hněvotína. Petici už podepsalo pět stovek lidí.

„Pokračuje petice a budeme znovu oslovovat zastupitele a znovu je zvát, tentokrát na 17. února. Je to termín, kdy se koná jednání krajského zastupitelstva. Budeme tam znovu chtít, aby přišli za námi a odpověděli nám na otázky," řekl novinářům organizátor akce Vladislav Raclavský.

Hněvotín kvůli schválené aktualizaci zásad územního rozvoje chystá správní žalobu na Olomoucký kraj. Starosta Jaroslav Dvořák řekl, že žaloba zatím nebyla podána. Hněvotín se záměrem biomedicínského centra dlouhodobě nesouhlasí, protože projekt počítá s výstavbou velkých hal na poli v těsném sousedství vesnice. Vedení Hněvotína se obává také toho, že zastavění takto velké plochy by ohrozilo zdroje pitné vody v obci. Aktualizaci zásad územního rozvoje schválenou krajskými zastupiteli ale Hněvotín bude muset zapracovat do svého územního plánu.

Krajští úředníci zastupitelům v září doporučili námitky Hněvotína vůči záboru zemědělské půdy zamítnout. Argumentovali tím, že krajský úřad je vázán dohodou ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva životního prostředí ohledně této strategické plochy, která připouští zábor až 44 hektarů půdy ve veřejném zájmu.

Poslanec a opoziční zastupitel Marian Jurečka (KDU-ČSL) upozornil na to, že zákon dovoluje úředně přeměnit kvalitní půdu na průmyslovou oblast pouze za podmínky, že veřejný zájem výrazně převažuje nad ochranou zemědělského půdního fondu. „Veřejný zájem nevidím, vidím tu zájem vyjít vstříc několika investorům," řekl Jurečka. Podle něj by investoři mohli využít jiné volné plochy v Olomouckém kraji a nezabírat kvalitní půdu.

K vybudování biomedicínského centra se podle Mladé fronty Dnes před lety v memorandu přihlásily Univerzita Palackého, Fakultní nemocnice Olomouc, agentura CzechInvest, klastr MedChemBio a developerská společnost Gemo. Univerzita později informovala, že se na přípravě projektu už nepodílí.

Autoři | Foto Facebook ProOlomouc

Štítky správa, reality, Olomoucký kraj, Hněvotín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.