pátek 17. května 2024 Aneta

FOTO: Univerzita představila 3D model hradu Bouzov, jeho příprava trvala přes měsíc

Univerzita Palackého v Olomouci provedla nezvyklou věc. Aby oživila historii a ukázala podobu hradu Bouzov před jeho přestavbou z přelomu 19. a 20. století, využila 3D tiskárny a pomocí malého modelu tak vrátí návštěvníky hned o sto let zpět.

Model připravili studenti katedry geoinformatiky z historických plánů, fotografií a nákresů, jež měli k dispozici. Výsledek jejich práce byl vytisknut na velkoformátové tiskárně 3ntr. Univerzita s Bouzovem spolupracuje již delší dobu. V budoucnu společně plánují třeba naučnou stezkuv hradním parku, kterou přichystají studenti Pedagogické fakulty UP. 

Rekonstruovat dávnou podobu hradu však podle univerzity nebylo zcela vůbec jednoduché. „K dispozici jsme měli současné plány hradu, pár dobových fotografií z různých let a také obrazy. Mnohé z nich však ukazovali jen detaily, zatímco zbylé části hradu halila mlha minulosti. Vytvořit souvislý model celého areálu ve 3D byla doslova mravenčí práce,“ popisuje obtížnost celé akce student Radek Barvíř. „Bylo to jako skládat třírozměrné puzzle za šera a bez brýlí. Dostatek představivosti a občas i trocha fantazie byla rozhodně potřeba,“ dodal druhý student Jakub Žejdlík.

Plastová maketa měří přesně 400x287x86 mm. Tisk zabral přes 78 hodin a spotřebovalo se na ni více než 4,6 km tenkého plastového vlákna. 

Práce na modelu trvala poměrně dlouho, příprava podrobného a přesného modelu prý podle nich trvala déle než měsíc. „3D tisk je stále tak trochu alchymie. Vždy jsme s napětím čekali, jak tisk pokročil přes noc. Model jsme vytiskli až na třetí pokus. Předchozí dva tisky zhatily technické problémy,“ uvedla ředitelka centra UPrint 3D Hana Kubíčková. Náročná byla i úprava modelu, jelikož bylo potřeba odmočit podpůrné struktury a celý výtisk ponořit do vody. „Tak velkou nádobu jsme na tiskovém centru neměli, a tak model putoval na týden k ná do vany,“ doplnila Kubíčková.

Podle kastelánky Bouzova Zuzany Šulcové je model přínosný i pro samotnou správu hradu. Pro jeho výrobu poskytla podklady, v hradním archivu vyhledala plány a fotografie, podle kterých by se mohl model zpracovat. Model je podle ní třetí v řadě, správa hradu má již k dispozici model z 15. a 16. století. „Chtěli jsme ukázat stavební vývoj hradu. Hrad v současné podobě je něco přes sto let starý, ale pod novým hradem se skrývá původní starý hrad, který má více než sedmisetletou historii, a tu my chceme návštěvníkům ukázat,“ doplnila kastelánka. Model bude na hradě k vidění od července na výstavě s názvem Bouzov 1895, která návštěvníky seznamuje s historií hradu a s jeho stavebním vývojem.

Odborníci z UP v roce 2018 vytiskli pro jednu z nejnavštěvovanějších památek na střední Moravě, hrad Bouzov na Olomoucku, ve 3D podobě také dvě pečetě z 15. století a historický klíč od hradu. Univerzita již dříve avizovala, že chce ve spolupráci s hradem pokračovat i v dalších oblastech, jako je například tvorba metodických listů a didaktických textů, které by mohly dát prohlídkám zábavnou formu především pro žáky základních a středních škol.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Jakub Wittka

Štítky hrad, Bouzov, 3D tiskárna, model, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.