neděle 5. května 2024 Klaudie

Plošná chřipková epidemie zasáhla Česko

V Česku je plošná chřipková epidemie, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Na 100 tisíc obyvatel připadá 1865 nemocných s akutními obtížemi dýchacích cest včetně chřipky. Nárůst nemocnosti hygienici zaznamenali ve všech věkových skupinách a ve všech krajích. Některá zdravotnická a sociální zařízení v Česku kvůli epidemii omezují návštěvy.

Epidemie chřipky v Česku obvykle přichází v lednu, loni ji hygienici vyhlásili na začátku února. Lékaři odhadují, že každoročně s chřipkou souvisí zhruba 1500 až 2000 úmrtí.

Nejhůře je na tom Jihočeský a Moravskoslezský kraj, kde hygienci evidují 2211 a 2100 případů respiračních onemocnění na 100 tisíc obyvatel.

Relativně nejlepší situace ze všech krajů je na Vysočině. Podle posledních údajů je v kraji víc než 1300 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Mezi 1600 a 1700 nemocnými na 100 tisíc obyvatel mají kromě Olomouckého kraje také kraj Plzeňský, Královéhradecký a Liberecký.

V olomoucké fakultní nemocnici platí kvůli epidemii zatím zákaz návštěv na Dětské klinice a na Hemato-onkologické klinice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemoc, chřipka, epidemie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.