pátek 17. května 2024 Aneta

FOTO: Největší záhady a tajemství světa jsou k vidění ve Vlastivědném muzeu v Olomouci

Unikátní sbírka představuje nejtajemnější exponáty z celého světa včetně slavné křišťálové lebky a starověkého počítače.

Otevírací doba výstavy:
Únor – březen             ST – NE 10.00 – 17.00
Duben – květen          ÚT – NE   9.00 – 18.00

Na této exkluzivní výstavě budou moci návštěvníci zhlédnout unikátní a běžně nepřístupnou sbírku spojenou s nejtajemnějšími předměty všech světadílů světa.

I přes skutečnost, že se samozřejmě jedná jen o kolekci kopií mistrovských a výstavních replik, faksimilií a reprodukcí, bylo velmi náročné je na výstavu zajistit. Pro zajištění všech exponátů bylo nutné doslova proletět celý svět a propojit se s odborníky nejen několika zemí Evropy, ale i USA, Indie, Austrálie, Hondurasu a Číny.

Ceník vstupného:
120 Kč     plné vstupné
  80 Kč     senioři od 65 let
  60 Kč     žáci ZŠ, školy/ studenti (SŠ,VŠ)
290 Kč     rodinné vstupné (2+2, 1+3)
Zdarma   držitelé průkazu ZTP a jejich doprovod

Vidět na jednom místě nejznámější záhadné výtvory světa bude pro návštěvníky Vlastivědného muzea v Olomouci  úžasný zážitek. Vystavujeme samozřejmě jen kopie, ale i ty budou zpracovány do nejmenších detailů a mohu Vás ubezpečit, že to bude stát za návštěvu,“ upřesnil Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci.

Návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci se tak mohou těšit na obří repliku sochy moai, faksimile nejtajemnějšího svitku světa „Voynichova rukopisu“, přesnou repliku slavného Turínského plátna, vypreparované zmenšené hlavy tsantsa, meč ve skále nebo maketu největší rukopisné knihy světa – Codexu Gigas neboli Ďáblovy bible.

Starověký původ mají další vystavené exponáty, opět jako repliky, tzv. první počítač –   mechanismus z Antikythéry, Sumerská hvězdná planisféra pravděpodobně zachycující původ biblické zkázy Sodomy a Gomory, dosud nevyluštěný Krétský disk nebo tajemná Tutanchamonova stříbrná pohřební trubka někdy přezdívaná jako „hudební zbraň hromadného ničení“.

Vlastivědné muzeum v Olomouci doplnilo tuto výstavu i o vlastní exponát, a to originál Rituální mísy svobodných zednářů, která je zmiňovaná ve sbírkách matematického muzea olomoucké lycejní knihovny již roku 1785 spolu s dalšími předměty se zednářskou symbolikou“, doplnil ještě ředitel muzea.

Pravděpodobně nejdražším exponátem výstavy je 1:1 replika slavné Michell-Hedgesovy křišťálové lebky. Exponát je, stejně jako originál, precizně vybroušen z jednoho krystalu přírodního křišťálu. Zajímavostí je, že původní téměř devítikilogramový krystal pochází velmi blízko místa nálezu samotné lebky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto VMO

Štítky výstava, Vlastivědné muzeum, záhady, tajemství, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.