úterý 7. května 2024 Stanislav

Tradici vynášení Smrtky obnoví v březnu město Prostějov

Lidovou tradici vynášení smrtky obnoví v březnu v Prostějově radnice, která na organizaci akce bude spolupracovat s Hanáckým folklorním spolkem a školami. Figurínu smrtky hodí účastníci průvodu do rybníka jako symbol končící zimy 20. března.

V souvislosti s probíhajícími oslavami 630. výročí povýšení Prostějova na město je na místě ohlédnout se do minulosti a zamyslet se nad životem našich předků a nad lidovými tradicemi a zvyklostmi, které utvářejí naši identitu. Proto letos přináší statutární město Prostějov prostřednictvím oddělení Duha a Hanáckého folklórního spolku novinku, a to obnovení lidové tradice vynášení Smrtky. Akce bude zahájena 20. března od 13.30 hodin v prostoru před muzeem.

Vynášení Smrtky je určeno zejména školám, školkám a školním družinám, které budou aktivně na programu spolupracovat, ale i široké veřejnosti. Po krátkém vystoupení místních dětských i dospělých folklórních souborů všichni účastníci vytvoří průvod, jenž projde městem až k rybníku. 

Vybraná škola vyrobí Smrtku, která bude nesena v čele průvodu a následně vhozena do rybníka, čímž oficiálně přivítáme jaro,“ uvedl náměstek primátora Jan Krchňavý. Ostatní školy si mohou vyrobit a přinést menší „májíčky“ jako symboly přicházejícího jara a naučí se společnou říkanku o utopení Smrtky.

Doufám, že vynášení Smrtky proběhne v příjemné přátelské atmosféře a vytvoříme tímto prvním ročníkem hezkou každoroční tradici,“ dodala s úsměvem náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMPv | Zdroj prostejov.eu, ČTK

Štítky tradice, Prostějov, vynášení smrtky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.