pondělí 6. května 2024 Radoslav

V Olomouckém kraji je druhý nejnižší podíl domácností s počítačem, ještě nižší je v Ústeckém kraji

Počítačem bylo v roce 2019 v Olomouckém kraji vybaveno bezmála 73 procent domácností, zatímco v roce 2009 jich bylo 40,2 procenta. Po kraji Ústeckém ale Olomoucký kraj v roce 2019 vykázal druhý nejnižší podíl domácností s počítačem v České republice. V celém Česku mělo v roce 2019 počítač 77,5 procenta domácností.

V Olomouckém kraji bylo k internetu v roce 2019 připojeno 74,4 procenta domácností, což odpovídalo druhému nejnižšímu podílu mezi kraji. Nižší byl tento ukazatel pouze v Ústeckém kraji, a to 73,9 procenta. Republikový podíl domácností s internetem činil 79,6 procenta.

"Vzhledem k tomu, že přístupu k internetu dnes vedle počítačů využívá celá řada dalších zařízení, je podíl domácností s internetem obvykle mírně vyšší než podíl domácností s počítačem," upozornili statistici. Alespoň jednou za poslední tři měsíce použilo internet v Olomouckém kraji v roce 2019 celkem 74,4 procenta lidí starších 16 let, což byl ve srovnání s ostatními kraji nejnižší podíl.

Dostupnost internetu zvýšil v posledních letech prudký rozmach chytrých mobilních telefonů. V roce 2010 využívalo v Olomouckém kraji internet na mobilním telefonu pouze 4,3 procenta lidí, o devět let později se jejich podíl zvýšil na 51,8 procenta. "I přes výrazný nárůst se jednalo o druhý nejnižší podíl v České republice," stojí ve zprávě ČSÚ.

V roce 2019 nakoupilo v Olomouckém kraji přes internet alespoň jednou za posledních 12 měsíců 49,7 procent lidí starších 16 let. Byl to druhý nejnižší podíl mezi kraji.

Stále více obyvatel Olomouckého kraje využívá internetové bankovnictví. Zatímco v roce 2010 jej v Olomouckém kraji mělo jen 19,4 procent lidí starších 16 let, o devět let později činil jejich podíl 50,4 procenta. "Obdobně jako v případě nakupování na internetu je také internetbanking nejvíce rozšířen mezi vysokoškoláky," uvedl ČSÚ.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počítače, demografie, Olomoucký, ČSÚ, TABULKA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.