sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Prostějov patří k městům s nižší kriminalitou, ukázala analýza

Město Prostějov si nechalo vypracovat analýzu, která popisuje stav veřejného pořádku ve městě. Dlouhodobě je spolupráce s jednotlivými složkami IZS na velmi dobré úrovni. Prostějov patří mezi města s nižší kriminalitou a stabilizovanou úrovní veřejného pořádku.

Úroveň technického vybavení pro výkon služby odpovídá současným trendům a možnostem jak finančním, tak technickým. V následujícím roce bude realizován online přístup do evidenčního systému strážníkem přímo z ulice. Nejvyšší náklady jsou na kamerový systém. V následujících dvou letech je plánováno dokončení digitalizace celého systému,“ uvedl primátor města Prostějova František Jura.

Základním článkem prvního zásahu na místě je vždy hlídková služba, která je veřejností velmi žádána, a která v místě a čase zvyšuje pocit bezpečí občanů. Významnou je i okrsková služba.

Tabulka spokojenost s jednotlivými oblastmi života

Výše uvedená tabulka ukazuje spokojenost obyvatel města s jednotlivými oblastmi života.

Hodnocení pocitu bezpečí ve vybraných modelových situacích.

Níže uvedený graf vyhodnocuje pocit bezpečí ve vybraných modelových situací.

Poprvé v historii sledování bylo dosaženo nejvyšších hodnot u pocitu bezpečí při chůzi po hlavních ulicích a veřejných prostranstvích v noci. Ve dvou kategoriích se zvýšil pocit bezpečí. Pocitu bezpečí přispívá viditelná hlídka policie, to se osvědčilo například v centru města na Husserleho náměstí a v okolí, kde byly stížnosti na pohyb nepřizpůsobivých osob,“ informuje primátor Jura.

Spokojenost občanů s prací městské policie

Další graf uvádí spokojenost občanů s prací městské policie. Tu pozitivně hodnotí 80 procent obyvatel města.

Přehled přestupků celkem

Celkový počet přestupků je v posledních letech téměř stejný. Za uplynulý rok v rámci Prostějova došlo k mírnému nárůstu.

Přestupky na úseku veřejného pořádku

K nárůstu těchto přestupků došlo zejména v oblasti čistoty, kdy strážníci zjistili desítky případů odkládání odpadů mimo určená místa, tj. znečistění veřejného prostranství, chování bezdomovců – vzbuzení veřejného pohoršení a neoprávněný zábor zeleně:

Přestože město vytváří podmínky pro třídění odpadů a vytváří podmínky pro svoz, vznikají nedovolené černé skládky a takové případy jsou bohužel dosti časté. Činností hlídek se dařilo v některých lokalitách zlepšit stav. Ke zlepšení stavu veřejného pořádku jsou dále prováděny kontrolní akce restaurací, zejména preventivní akce na podávání alkoholu,“ vyjmenoval vrchní velitel Městské policie Prostějov a primátor František Jura.

Strukturu těchto přestupků tvoří převážně přestupky spočívající v porušení vyhlášky o zákazu požívání alkoholu na veřejném prostranství, dále podomní prodej, zákaz kouření na určených místech, porušení zákona o odpadech, nesplnění povinností podle zákona na ochranu zvířat, zejména pes na volno a nepřihlášený pes. V průběhu roku strážníci provedli odchyt celkem 154 zvířat, z toho 109 psů, 55 psů bylo odvezeno do útulku, ostatní byli vráceni majitelům.

Přestupky v dopravě

Dopravních přestupků bylo vyřešeno celkem 6600, což je o 1256 přestupků více než v předchozím roce. Na místě bylo vyřešeno v blokovém řízení celkem 4352 přestupků a byly vybrány pokuty ve výši 849 200 korun.

Závěrem lze konstatovat, že celkově je úroveň veřejného pořádku v našem městě nadále dlouhodobě stabilizována a na dobré úrovni. I ze statistiky PČR je zřejmé, že naše město patří mezi ty bezpečnější,“ konstatoval primátor Jura.

Prevence

Preventivní činnost je v Prostějově velmi rozsáhlá a dotýká se mnoha oblastí.

V průběhu roku navštěvujeme všechny základní školy v Prostějově, máme k dispozici i videoukázky k řadě témat. Nechybí ani příklady z praxe. Cílem besed je seznámit děti s prací policie, vštěpování zásad bezpečného chování doma, na internetu, venku nebo v dopravě. Všechny přednášky jsou uzpůsobeny věku posluchačů nejen obsahem, ale i počtem hodin. Mimo daný harmonogram jsme se v roce 2019 setkali i s dětmi předškolního věku v mateřských školkách a se studenty Gymnázia Jiřího Wolkera. Besedy v těchto zařízeních realizujeme na základě žádosti pedagogů. V průběhu roku dále organizujeme, vypomáháme nebo se spolupodílíme na nejrůznějších akcích. Spousta z nich se každoročně opakuje. Veřejnost se s námi může setkat i při preventivních aktivitách v ulicích města,“ okomentoval školní besedy ředitel městské policie Jan Nagy.

Plán skupiny prevence na rok 2020

V roce 2020 bude Městská policie Prostějov nadále pokračovat v preventivním programu na základních školách. Na žádost pedagogů budou realizovány i besedy v mateřských a středních školách. Vzhledem k oblíbenosti budou zachovány i tradiční preventivní akce a soutěže.

V polovině dubna připravujeme osmnáctý ročník soutěže O pohár Zdravého města. V květnu bude následovat Aktivní senior, jedná se o soutěž pro osoby nad 63 let. Na první červnovou sobotu je naplánováno měření rychlosti pro veřejnost na trase Severní obslužná komunikace. Organizaci soutěží zakončíme branným závodem na Hloučele. Soutěž O pohár primátora proběhne na konci měsíce září. Dále se budeme účastnit soutěží a akcí pořádaných i jinými organizacemi, tak jako v předešlém roce. Pokračovat budeme i v preventivních akcích Pes za to nemůže nebo Kde máte peněženku. Chybět nebudou ani preventivní akce zaměřené na chodce a cyklisty. V letních měsících proběhne IV. etapa značení jízdních kol syntetickou DNA,“ uzavřel výčet akcí ředitel Nagy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto prostejov.eu | Zdroj prostejov.eu

Štítky kriminalita, Prostějov, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.