pátek 17. května 2024 Aneta

Studenti budou soutěžit v tvorbě časopisu o bezpečném chování na internetu

Studenti se letos již podvanácté utkají v tvorbě vzorového vydání spotřebitelského časopisu pro mládež, v rámci soutěže Spotřeba pro život, kterou vyhlašuje dTest. Letos si otestují znalosti bezpečného a odpovědného chování na internetu, jako je nakupování v e-shopech nebo užívání sociálních sítí. Opomenuto nebude ani téma dezinformací. Odměnou pro vítěze je výlet do sídla Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Studenti se musí pokusit své čtenáře seznámit s tím, jaká rizika číhají na jejich počítač i je samotné. Mají za úkol jim vysvětlit, že záleží na nich, kolik dvířek za sebou nechají při procházení internetem otevřených. Výsledkem by tak měl být návod pro čtenáře, jak si zajistit alespoň základní bezpečí u domácích počítačů, tabletů nebo chytrých telefonů. 

Mezi obsaženými tématy jsou například firewall nebo antivirový program. Studenti budou vysvětlovat, jak fungují a před čím uživatele chrání. Výsledkem tedy bude návod k odpovědnému užívání internetu. 

Soutěž Spotřeba pro život je určena studentům středních a vyšších odborných škol a žákům odborných učilišť. Mohou se jí nicméně zúčastnit také studenti a žáci zapojení do různých forem mimoškolních odborných aktivit. Každý soutěžní kolektiv reprezentuje tříčlenný redakční tým a koordinátor z řad dospělých. 

Soutěžní časopis má mít v tištěné podobě formát A4, osm až dvanáct číslovaných stran obsahu a čtyři strany samostatné obálky. Zpracované časopisy mohou soutěžní týmy zasílat až do konce května tohoto roku. Poté odborná porota vybere pět časopisů, jejichž autoři obdrží věcné ceny věnované vyhlašovatelem soutěže. První tři kolektivy obdrží spolu se svými koordinátory jako odměnu zájezd do sídla Evropského parlamentu ve Štrasburku. Každá škola zúčastněná v národním kole soutěže obdrží zdarma předplatné tištěné verze časopisu dTest pro následující školní rok.

Letošní ročník soutěže je pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky, Českého telekomunikačního úřadu a místopředsedy Evropského parlamentu Marcela Kolaji. Více informací o soutěži najdete na

Ohodnoť článek

Autoři | Foto unsplash.com | Zdroj dTest

Štítky soutěž, studenti, ČR, e-bezpečí, tvorba, společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.