úterý 7. května 2024 Stanislav

Olomouc hledala inspiraci ve finském Tampere. Své zastoupení na konferenci měla letos úplně poprvé

Na 23. ročníku konference Mindtrek ve finském Tampere, které je olomouckým partnerským městem, letos měla poprvé v historii své zastoupení také Olomouc.

„Město je inspirující zejména kvůli jejich programu Smart Tampere, což je projekt strategického rozvoje města, který buduje udržitelný a inteligentní region, v němž je bytová výstavba a mobilita nastavena jako uhlíkově neutrální, a velký podíl služeb má digitalizovanou podobu,“ objasňuje náměstek primátora Matouš Pelikán, lídr delegace ve Finsku.

Svůj tzv. smart program Tampere staví na digitalizaci, udržitelném rozvoji a programech zaměřených na městský ekosystém. 

„Zaměřují se na obnovu a růst podnikatelského prostředí, prostřednictvím start-upů lákají talentované lidi do města a vytvářejí k tomu atraktivní prostředí. To jim přináší kapitál, příliv pracovních sil a růst obyvatel. Pro nás je tu možná obdoba úzké spolupráce s Czechinvestem a jejich programy na posilování podnikatelského prostředí ve městě i širším regionu,“ uvažuje Pelikán.

Do roku 2025 v Tampere například plánují stihnout proces digitalizace městského úřadu. Podle olomouckého náměstka nemůže mít Olomouc podobné plány, nicméně součástí připravovaného "Plánu pro chytrou Olomouc" bude také elektronizace veřejné správy. 

Konference se taktéž účastnil Jan Langr z oddělení Smart City magistrátu, který vidí inspiraci v tamperském konceptu mobility. „Jde o projekt Mobility as a Service, což si v podmínkách našeho města můžeme přestavit jako sloučení různých forem dopravních služeb, např. sdílených kol, koloběžek a cestování autobusem či tramvaji do jediné služby. Ta vytvoří integrovaný dopravní systém, kde bude uživateli stačit jedna jízdenka,“ objasňuje Langr.

Kromě digitalizace a mobility se v programu konference objevila témata jako zabezpečení dat v rámci samospráv, uměla inteligence v budoucích technologiích nebo třeba vzdělávací technologie v kontextu globálního trhu. 

V Olomouci už například funguje aplikace Moje Olomouc, ve které mohou uživatelé najít informace o akcích, aktuality z města, koupit si jízdenku na MHD, zaplatit parkovné nebo si vyhledat polední menu. Aplikace umožňuje i hlášení závad technickým službám.

V květnu se v Olomouci bude konat konference zemí V4, na níž potvrdili svou účast také zástupci z Tampere. „Naši kolegové z Tampere se podělí o své zkušenosti přímo tady. Přijali naše pozvání a budou hlavními účastníky konference zemí V4, kterou bude město hostit 14. května. Na setkání zveme dvě až tři desítky měst a obcí ze států V4, které již mají v rámci Visegrádu vytvořené partnerské vazby, a vytvoříme tím prostor k prezentaci úspěšných a inspirativních projektů,“ uvádí vedoucí oddělení vnějších vztahů magistrátu Zdeňka Podlipská.

Své zkušenosti na mezinárodní konferenci Mindtrek každoročně sdílí zástupci samospráv, univerzit, firem i dalších institucí nejen z Finska, Norska a Švédska, ale i zemí západní Evropy a Pyrenejského poloostrova. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomouc.eu (Radka Štědrá)

Štítky konference, spolupráce, Finsko, Tampere, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.