neděle 19. května 2024 Ivo

Nemocných chřipkou v Olomouckém kraji ubylo. Zatím má na svědomí pět obětí

Závažnému chřipkovému onemocnění podlehlo v Olomouckém kraji již pět lidí, oproti minulému týdnu přibyly dvě oběti. Ve všech případech šlo podle hygieniků o starší pacienty, kterým chřipka zkomplikovala jejich dosavadní zdravotní potíže. Nemocnost v kraji naopak klesá, odborníci to přičítají jarním prázdninám.

Hygienici nyní evidují 1433 případů na sto tisíc obyvatel. Minulý týden to bylo 1764 nemocných na sto tisíc lidí, jde o zhruba devatenáctiprocentní pokles. Uvedla to dnes řekla ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růžena Haliřová.

Je vidět, že jarní prázdniny tuto situaci ovlivňují tak, jak jsme očekávali. K dnešnímu dni evidujeme 13 případů chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem a z toho bohužel pět případů úmrtí,“ uvedla.

Počet nemocných klesl ve všech okresech Olomouckého kraje, nejvíce na Prostějovsku, kde měly děti minulý týden jarní prázdniny. Lékaři tam nyní evidují 1666 případů oproti 2362 nemocným na sto tisíc obyvatel minulý týden. Méně práce měli lékaři také na Přerovsku, tam naopak školáky čekají prázdniny příští týden. Nyní je tam 1362 případů oproti 1873 případům z minulého týdne.

Nemocných ubylo i na Olomoucku, kde je nyní 1493 případů na sto tisíc obyvatel. Nepatrný pokles zaregistrovali hygienici také na severu kraje. Na Šumpersku je nyní 1158 případů na sto tisíc obyvatel, na Jesenicku je 1603 nemocných na sto tisíc obyvatel.

V souvislosti s chřipkovou epidemií již řada nemocnic v Olomouckém kraji zakázala návštěvy. V celostátním srovnání je nyní nemocnost v Olomouckém kraji nižší, a to o 168 případů na sto tisíc obyvatel.

Autoři

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Olomoucký, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.