úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Proběhl další protest proti záboru půdy u Hněvotína. Petici podepsalo 700 lidí

Sedm stovek lidí podepsalo petici proti plánovanému záboru čtyř desítek hektarů orné půdy u Hněvotína na Olomoucku pro stavbu biomedicínského centra a provoz různých služeb. Na protestním shromáždění před olomouckým magistrátem to dnes řekl organizátor akce Vladislav Raclavský. Zábor zemědělské půdy loni v září umožnilo krajské zastupitelstvo, které schválilo aktualizaci zásad územního rozvoje Olomouckého kraje.

Protestního shromáždění před budovou magistrátu, kde od rána zasedalo krajské zastupitelstvo, se zúčastnilo několik desítek odpůrců záboru půdy. Nepřišel ale nikdo z vedení krajského úřadu ani žádný ze zastupitelů, kteří pro aktualizaci zásad územního rozvoje v září hlasovali. Zasedání krajského zastupitelstva bylo v době zahájení shromáždění už ukončené a zastupitelé se rozešli.

Účastníci shromáždění se proto dohodli, že se budou dál snažit přesvědčit krajské zastupitele o nevhodnosti záboru zemědělské půdy, aby mohla být případně znovu projednána nová aktualizace zásad územního rozvoje. Organizátoři se chtějí také obrátit na úřad ombudsmana a budou pokračovat v petici.

Hněvotín kvůli schválené aktualizaci zásad územního rozvoje chystá správní žalobu na Olomoucký kraj. Obec se záměrem biomedicínského centra dlouhodobě nesouhlasí, protože projekt počítá s výstavbou velkých hal na poli v těsném sousedství vesnice.

Vedení Hněvotína se obává také toho, že zastavění takto velké plochy by ohrozilo zdroje pitné vody v obci. Nyní platnou aktualizaci zásad územního rozvoje schválenou krajskými zastupiteli ale Hněvotín bude muset zapracovat do svého územního plánu.

Krajští úředníci zastupitelům v září doporučili námitky Hněvotína vůči záboru zemědělské půdy zamítnout. Argumentovali tím, že krajský úřad je vázán dohodou ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva životního prostředí ohledně této strategické plochy, která připouští zábor až 44 hektarů půdy ve veřejném zájmu.

Hejtmanství tvrdí, že plocha u Hněvotína bude využita pouze pro stavbu biomedicínského centra. K jeho vybudování se před lety v memorandu přihlásily Univerzita Palackého, Fakultní nemocnice Olomouc, agentura CzechInvest, klastr MedChemBio a developerská společnost Gemo. Univerzita později informovala, že se na přípravě projektu už nepodílí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky petice, zemědělství, půda, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.