čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Pedagogy diabetických dětí školí odborníci z Nemocnice Prostějov

Odborníci z Edukačního centra pro diabetiky Nemocnice Prostějov poskytují poradenství pedagogům, kteří ve svých třídách mají diabetické děti. Prvního školení letošního roku, které proběhlo za zdmi nemocnice přímo na půdě školy, využilo 13 pedagogů Základní školy Skálovo náměstí v Prostějově.

Někteří z pedagogů již dříve měli zkušenosti, ale většina z nich se s diabetickými dětmi dosud nesetkala. Byla pro mě příjemná zpětná vazba, kolik pedagogů mělo zájem se o této problematice dozvědět více, jen proto, aby se jejich dia děti cítily ve škole dobře a nemusely být omezovány ve školním režimu. Tyto děti ve svém začínajícím životě s cukrovkou musí překonávat překážky, které jim svým přístupem všichni můžeme ulehčit. Seznámila jsem proto pedagogy s širokou problematikou diabetu, s možnými akutními komplikacemi diabetu ve spojení s pohybovou aktivitou, která je ve škole rozmanitá, i s problematikou stravování, měření glukometrem a využívání senzoru k monitorování glykemie,“ popisuje sestra Edukačního centra pro diabetiky Nemocnice Prostějov Lenka Prokopová a dodává, že škola bývá pro dia děti složitější, protože se hodně potýkají s nepravidelným režimem a stresovým zatížením, což může výrazně ovlivňovat  kompenzaci diabetu. „Málokdo si uvědomí, že rozkolísání cukru v krvi ovlivňuje funkce mozku. Děti se nemohou soustředit, což má vliv na výkony ve škole.“

Diabetické děti se pohybují v kolektivu zdravých spolužáků, proto je nutné o cukrovce poučit i jejich vrstevníky, školáky a předškoláky. Proto s výukou Lence Prokopové pomáhá i její dcera Tereza, která je budoucí zdravotní sestra. „Na edukaci dětí používáme tzv. konverzační mapy, které formou obrázků dětem jednoduše přiblíží každou fázi cukrovky. Na nich lze dětem snáze ukázat, kde vzniká cukr, kde inzulín, jak se dostává do buněk, kam si lidé inzulín píchají. Sedneme si na koberec nad mapu a diskutujeme o ní.  Děti dostanou do ruky inzulínovou pumpu, pera a glukometr a osahají si vše, co je jim cizí,“ popisuje Lenka Prokopová a doplňuje, že hlavním smyslem osvěty u dětí je pochopit, že diabetes je součástí života a že to není hra. Dětem s diabetem na Prostějovsku a okolí pomáhá Sdružení diabetických dětí Inzulínek, kde se setkávají nejen dia děti, ale i jejich rodiny a řeší problémy každodenního života s cukrovkou.

Měsíčně se konají v Edukačním centru pro diabetiky v Nemocnici Prostějov desítky sezení. „Upřednostňuji konzultace jednotlivců, kteří jsou o samotě otevřenější více než ve skupině. Skupinová sezení, zvláště ta rodinná, jsou o to cennější, že vidím zájem ze strany blízkých. Je smutné, když diabetici na svoji nemoc zůstanou sami. Cukrovka je onemocnění, které se nesmí podceňovat, nebolí, ale dokáže silně poškodit kardiovaskulární systém, což má za následek rozvoj pozdních komplikací, onemocnění týkající se očí, ledvin, nervové soustavy, vznik a rozvoj diabetické nohy. Vzdělávání v této oblasti je nekončící proces a já se stávám průvodcem svým diabetiků v jejich nemoci,“ míní Lenka Prokopová, sestra Edukačního centra pro diabetiky.

V rámci osvěty a prevence proti diabetu se Nemocnice Prostějov každoročně nejen připojuje k celosvětové osvětové kampani v boji proti diabetu u příležitosti Světového dne diabetu, 14. listopadu, ale i celoročně pořádá nejrůznější akce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Nemocnice Prostějov

Štítky nemocnice, Prostějov, odborníci, školení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.