pátek 29. března 2024 Taťána

Lev Šimon oslavil v olomoucké zoo své desáté narozeniny

Oslavenec Šimon se narodil v Zoo Olomouc 22. 9. 2005 jako jedno ze tří mláďat rodičů Benita a Nely. Jeho dvě sestry z vrhu odešly ve svých osmi letech do Zoo Bojnice, která se jejich zásluhou zařadila mezi několik málo evropských zahrad, kde se tento vzácný druh rozmnožuje.

„Šimon u nás vytvořil chovný pár s Lily narozenou v roce 2007 v Belfastu. Lily vyrůstala v péči své ošetřovatelky a jejích dvou psů plemen akita inu a labrador. Zanedlouho po jejím seznámení s Šimonem, jakožto prvním lvem, se kterým se v životě setkala, se tomuto krásnému páru narodili první potomci,“ osvětlil lví rodinný příběh ředitel zahrady Radomír Habáň. Sourozenci Mates a Micka odešli ve svých téměř dvou letech každý do jiné zahrady. Napoleon a Bart, dvojčata z roku 2012, jsou momentálně ve Dvoře Králové a třetí sourozenci Terry a Basty se odstěhovali letos v dubnu do Zoo Liberec. Tento souhrn napovídá, že Šimon je ve svých deseti letech nejen ozdobou naší zahrady, ale je také skvělým partnerem Lily a otcem již šesti mláďat, která společně s jejich matkou vždy velmi láskyplně vychovává. „Všichni tomuto výjimečnému zvířeti přejeme ideálně ještě i dalších deset šťastných let a celou řadu potomků,“ pogratuloval oslavenci primátor Antonín Staněk.

Historicky první lvi berberští přijeli do Olomouce v roce 1979. Základ chovu však přinesl až rok 1993 a v něm pár lvice Zana a samec Vilém. Šimon (*2005 Olomouc) a Lily (*2007 Belfast) tvoří současný chovný pár. Od roku 1995 bylo v naší zahradě díky zkušenosti ošetřovatelů, dobrým chovatelským podmínkám a s přispěním štěstí odchováno celkem 19 mláďat.

Dříve obývali oblast celé severní Afriky. Od poloviny 20. století je tento poddruh lva považován za v přírodě vyhynulého. Informace o úplném vyhubení vyvrátila před lety zpráva o chovu posledních potomků berberských lvů ve lvinci marockého krále. Z něj se pak rozšířili do jiných zoo. Lvi berberští se dnes chovají v 19 zoo v Evropě a ve 2 v Asii. Jejich celková populace čítá 89 jedinců.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.