úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Přerovští senioři budou mít svou informační koordinátorku. Poskytne jim pomoc při hledání aktivit a služeb ve městě

Magistrát v Přerově bude od března nabízet informační služby pro zájemce z řad seniorů. Nově vzniklé koordinační centrum je jednou z dalších služeb, které město zřídilo pro starší lidi ve městě a jeho okolí. Mezi ty již zavedené patří například speciální dotovaná taxislužba, seniorská obálka nebo seniorské hodinky.

Od března vznikne na přerovském magistrátu koordinační centrum s informační službou pro seniory. Nově vzniklá pozice koordinátora na jednom místě nabídne soubor informací o různých aktivitách, ze kterých si zájemci budou moci vybírat. 

„Tuto službu si vyžádali sami senioři, kteří volali po ústředním místě, kde by se soustředily informace o aktivitách z oblasti sportu, volného času, kultury, vzdělání či cestování,“ uvedl náměstek přerovského primátora Petr Kouba.

Koordinační centrum bude dostupné na adrese Smetanova 7 a jeho hlavní koordinátorkou bude Hana Makúchová, která bude přijímat informace od organizátorů, klubů a spolků, aktivně je vyhledávat a také nabízet. „Ovšem pozor, nestane se „ombudsmankou“ seniorů – nemohou očekávat, že bude řešit a vyřizovat jejich problémy či stížnosti, má se stát pouze příjemnou průvodkyní jejich volným časem,“ říká Lenka Chalupová, tisková mluvčí magistrátu.

Ve městě už pro seniory funguje řada aktivit a služeb, jako je například taxislužba, která seniory rozváží po lékařích a úřadech. „Aktuálně vlastní kartičku opravňující k využívání této služby 1039 Přerovanů. Všichni platí dvacet korun za jízdu, na vzdálenosti nezáleží, taxikář je tu pro ně od pondělí do pátku, od sedmi ráno do tří odpoledne,“ říká k taxislužbě Jitka Eichlerová, vedoucí agendy „Senior taxi“ na přerovském magistrátu.

Další ze služeb magistrátu je tzv. „seniorská obálka“, do které si zájemci zapíší informace o zdravotním stavu a připevní na ledničku nebo vnitřní stranu vchodových dveří. V případě zdravotních potíží bez schopnosti komunikace, bude tak přivolaný lékař dostatečně informován o konkrétních pacientech.  

„Vloni jsme přišli i s iniciativou seniorských hodinek, které se rovněž osvědčují – uživatelé je mají pořád u sebe a v případě, že se dostanou do potíží, samy jim zavolají pomoc. Prostřednictvím této technologie si mohou v čase osamocenosti povídat s asistenty, nebo je v případě potřeby požádat o radu,“ dodává náměstek Kouba.

V létě seniory čeká tábor v Čekyni a na podzim akce „Senior symposium“, kde se budou konat zajímavé přednášky. 

„Koordinátorce mohou senioři psát na adresu senior@prerov.eu, popřípadě jí v čase její služby volat na čísla 581 268 773, 702 166 355,“ dodává Kouba. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky senioři, koordinátor, služby, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.