čtvrtek 9. května 2024 Ctibor

Za přítelkyní z olomoucké univerzity přijel, když vypukl koronavirus. Po karanténě už doktorand už zase učí

Liduprázdné ulice, ochranka s teploměry na veřejných místech či všude přítomné roušky doprovázely nedávný pobyt olomouckého doktoranda Michala Müllera v Číně. Za svou přítelkyní z Univerzity Palackého přijel zrovna v době, kdy se v zemi objevily první příznaky koronaviru. Oba se nakonec vrátili přes Dubaj domů, po povinné domácí karanténě již doktorand opět učí. Jeho přítelkyně ukončila studijní pobyt v Číně na výzvu olomoucké univerzity předčasně, stejně jako dalších 42 jejích kolegů. Kromě Číny univerzita od dneška zakázala výjezd, či příjezd akademiků také z Íránu.

Do Číny do oblasti Pekingu Michal Müller přiletěl 17. ledna, zpět se měl vrátit 2. února, ale pobyt dostal nakonec úplně jinou podobu. Zpáteční let byl mezitím zrušen a on musel hledat alternativní cesty, jak se dostat ze země. Opustit musel i domluvený hotel. „Zavolali nám jednoho dne z recepce, že se hotel zavírá. Měli zřejmě málo klientů a kvůli drahé dezinfekci se jim spíše vyplatilo hotel zavřít,“ řekl dnes Müller.

Ve čtrnáctimilionovém městě Tchien-Ťin hlásili podle jeho údajů 130 nakažených a při pobytu zažil, jak do města přišla bezpečnostní opatření. „Čtyři dny tam byly v pohodě, ulice byly normálně plné a pak přišla nařízení. U vstupu do lékáren, v shopping centrech, v lékárnách či v recepci hotelu stála u vstupu ochranka a všem zapisovala teploty, zjišťovala také, odkud člověk přijel a brala si na něj kontakt. Všude se také objevily letáky, aby lidé dbali na hygienu. Dramatický rozdíl byl i v ulicích, najednou byly opravdu prázdné. Na osmiproudových ulicích bylo pár aut. Jezdily spíše taxíky a policejní vozy,“ doplnil Michal Müller. Rušily se také akce, zavíraly se turistické atrakce i restaurace.

Na ulici podle něj téměř nebylo možné potkat člověka bez roušky. Paradoxně to přinášelo podle něj pocit bezpečí, stejně jako pohyb v liduprázdných ulicích. „Nošení roušek tam doporučovali a v některých oblastech i nařizovali. Když tam člověk vidí někoho s rouškami, je v klidu a cítí se bezpečněji. Vnímal jsem to pozitivně,“ doplnil doktorand. Největší obavu měl z toho, aby mu nenaměřili teplotu. „Člověk se chce hlavně dostat zpět domů. Ví, že prochází kontrolami na letišti, že mu měří teploty každý den na hotelu a má strach, že mu ji naměří, zůstane tam a bude muset do nemocnice, kde jsou opravdu nemocní lidé. Bylo to nepříjemné,“ podotkl. Do České republiky se vrátil nakonec o dva dny dříve, letěl přes Dubaj.

Podle mluvčí univerzity Gabriely Sýkorové Dvorníkové zůstali v Číně pouze dva z 45 studentů na studijních pobytech. Vysoká škola zároveň do odvolání zastavila nejen výjezd studentů, ale i příjezd studentů z Číny, kteří do Olomouce mířili na studijní pobyt, či se vraceli na semestr a zimní školu, dohromady šlo o 130 lidí. Ode dneška také platí na univerzitě zákaz cest zaměstnanců a studentů a také přijímání studentů a akademiků z Íránu. Univerzita také na základě kroků ministerstva zdravotnictví doporučuje odložit plánované aktivity na severu Itálie.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Čína, Olomouc, Univerzita Palackého, studenti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.