úterý 14. května 2024 Bonifác

Stromy na Dolním náměstí razantně změnily svou podobu

, aktualizováno 4. března 2020, 19:03

Řada Olomoučanů se ve středu ráno zhrozila, když viděla stromy na Dolním náměstí téměř bez větví. Nejedná se ale o začátek drastického kácení. Jde o plánovanou údržbu městských dřevin, která naopak podpoří jejich růst a bezpečnost chodců pod nimi.

Podle zástupců z oboru městské zeleně se jedná o redukční řez, který je pro tento typ stromů zcela normální a potřebný. Jedná se totiž o roubované keře na kmínku, které by se bez tohoto zákroku mohly stát nebezpečnými pro chodce procházející pod nimi. Větve totiž bez údržby vytvářejí silná tlaková větvení, vylamují se a představují hrozbu nejen pro kolemjdoucí, ale i pro zaparkovaná vozidla. 

„Pracovníci technických služeb se snaží předejít špatné zkušenosti z Hodolan, kde k řezu koruny nedošlo včas. Při nedávných silných větrech tak byla vylomena část koruny i s prasknutím kmene poměrně mladého stromu. Kvůli tomu je pak potřeba poškozenou dřevinu vykácet a nahradit novým stromem,“ vysvětluje Michal Folta, tiskový mluvčí města.

Tento typ řezu se neprovádí každý rok. Opět bude pro globosní akáty, což jsou i ty na Dolním náměstí, potřebný za přibližně pět let. Tentokrát už ale v menší míře jako nyní. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky stromy, kácení, olomouc, náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.