neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Přerově se sejdou kytaroví nadšenci, pokusí se vylepšit rekord

Milovníci kytar z Přerova i širokého okolí se znovu pokusí první květnový den vylepšit dosavadní rekord v počtu kytaristů hrajících na jednom místě. Loni se jich u přerovských hradeb sešlo 143, což více než dvojnásobně pokořilo předchozí ročník. Pořadatelé chystají happening počtvrté, inspirovali se podobnou akcí v Polsku. Letošní setkání připomene půl století od úmrtí velké kytarové legendy Jimiho Hendrixe, řekl pořadatel Pavel Ondrůj. Přerov je podle něj jediným městem na Moravě, kde se podobná akce koná.

„V letošním roce jsme se rozhodli nejen pro poctu Hendrixovi, ale chceme vzdát hold také nedávno zesnulému Ivanu Královi. Účastníci si tak společně zahrají i jejich skladby," uvedl Ondrůj. Zkrátka podle něj nepřijdou ani příznivci punku a nové vlny.

Loni se při prvomájovém hraní pod hradbami sešlo 143 hráčů na kytaru, s sebou měli akustické kytary, elektrické kytary, baskytary, ale i ukulele. Letos by pořadatelé chtěli překonat hranici dvou set účastníků. Pokus o rekord startuje ve 14:00, předcházet mu bude workshop. „Po loňském úspěšném zařazení kytarového workshopu letos opět všem hráčům nabízíme, že se mohou zdarma zúčastnit workshopu pod vedením známého českého kytaristy a lektora Tomislava Zvardoně. Chceme tak kytaristy a potenciální účastníky rekordu opět namotivovat k většímu zájmu o akci," doplnil Ondrůj.

Pořadatelé zvou hudebníky, aby se do akce zapojili a přišli si hromadně zahrát. Během společného setkání zazní šest skladeb, vedle anglických opět i české. „Zahrajeme si společně Should I Stay or Should I Go od The Clash, Sen od Lucie, Smells Like Teen Spirit od Nirvany, Mám svůj stín od Ivana Krále a Blues pro tebe od Jiřího Suchého. Hendrixovka Hey Joe zůstává jako nosná skladba všech ročníků z předchozích let," podotkl Ondrůj.

Kytarová exhibice se u hradeb uskuteční počtvrté. První ročník přivítal 59 účastníků, předloni jich bylo 63 všech věkových skupin a loni 143 hudebníků. Organizátoři se inspirovali kytarovým setkáním v sousedním Polsku, pocta Jimi Hendrixovi se v polské Wroclawi konala již sedmnáctkrát. Místním kytaristům se tam podařilo přizvat ke společnému hraní již několik tisíc milovníků strun. Zájemci o přerovskou akci se mohou přihlásit na adrese www.bluesnadbecvou.cz, kde najdou také akordy či noty plánovaných skladeb.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky hudba, zajímavosti, rekordy, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.