čtvrtek 16. května 2024 Přemysl

FOTO: Rebelové bojující za klima se zúčastnili jednání zastupitelstva

Olomoučtí zastupitelé byli včera svědky divadelně pojaté protestní akce, kterou představovala červená rebelská brigáda hnutí Extinction Rebellion.

Olomoucká skupina hnutí Extinction Rebellion se zúčastnila zasedání zastupitelstva města Olomouce. Svými červenými kostýmy symbolizovala smutek, žal a zoufalství pramenící z lhostejnosti politicky angažovaných lidí vůči klimatickým změnám. 

Skupina tím reagovala na lhostejnost Zastupitelsta k tématu klimatické změny. „Nemůžeme si být jisti, zda se jedná o klimatické změny nebo jen o jejich výkyvy,“ řekl primátor města Olomouce, Miroslav Žbánek. Klimatologové se  přitom téměř stoprocentně shodují na tom, že pozorované změny klimatu nejsou pouhými výkyvy, ale jedná se o dlouhodobý jev zapříčiněný lidskou činností.

Extinction Rebellion je mezinárodní hnutí pořádající akce občanské neposlušnosti v otázkách změn klimatu. Koncept červené brigády byl původně vytvořen pouliční performance skupinou v Bristolu nazývanou Invisible Circus. Jsou zahaleni v červené látce s obličeji namalovanými na bílo, aby jejich vzhled co nejvíce připomínal žijící sochy. Symbolizuje společnou krev, kterou sdílíme se všemi druhy živočichů.

„Před třemi měsíci jsme požadovali, aby město Olomouc vyhlásilo stav klimatické nouze a jeho vedení zveřejnilo seznam konkrétních adaptačních a mitigačních opatření plánovaných pro rok 2020. Konkrétních realizací pro tento rok je však žalostně málo,“ pronesl ve svém proslovu člen Klimatické koalice Olomouc Mgr. Jakub Urbanec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Extinction Rebellion

Štítky rebelové, prostest, klima, zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.