neděle 19. května 2024 Ivo

Školka v centru Olomouce přerušuje provoz kvůli nemocem

Kvůli vysokému počtu dětí s respiračními chorobami i problémům se zásobováním jídlem byla ve čtvrtek na sedm pracovních dní uzavřena Církevní mateřská škola Ovečka. Vedení školky chce týdenní pauzu využít k desinfekci vnitřních prostor.

Ředitelka této mateřské školy Ilona Hamplová dnes řekla, že v posledních týdnech se děti potýkaly s častými a vleklými infekcemi dýchacích cest. „Měli jsme tady už jenom deset nebo 15 dětí a školní jídelna při základní škole teď vařila pouze pro nás,“ uvedla ředitelka. Podle ní by kvůli nízkému počtu strávníků vzrostly náklady na přípravu jídel ve velké školní vývařovně, která dočasně přišla o jedlíky ze základní školy.

„Rozhodli jsme se proto na týden školku uzavřít. Důkladně desinfikujeme vnitřní prostory i hračky a 23. března plánujeme školku otevřít. Pokud tedy nebude něco striktně nařízeno. Jsem domluvená s jídelnou, že i když nebude v provozu škola, tak bude vařit pro nás. Chci přesvědčit rodiče, abychom tady měli aspoň 50 dětí,“ podotkla Hamplová.

Pokud úřady kvůli šířeního nového typu koronaviru nerozhodnou o plošném uzavření mateřských škol, tak by děti měly v církevní mateřské škole opět být v závěru příštího týdne. Školky zřizované městem v Olomouci zatím fungují bez omezení.

Provoz mateřských škol a jeslí bude v Olomouci zachován nejméně do pátku, kdy vedení radnice znovu posoudí situaci. Podle primátora Miroslava Žbánka by unáhlené uzavření mateřských škol a jeslí mohlo způsobit velké komplikace rodinám i zaměstnavatelům.

Do mateřských škol a jeslí v Olomouci chodí 3700 dětí. V posledních dnech počet dětí v mateřských školách klesl, protože mnoho rodičů po uzavření základních škol stejně zůstalo doma se staršími dětmi.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, škola, koronavirus, olomouc, školka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.