sobota 4. května 2024 Květoslav

Nemůžete kvůli koronaviru vycestovat na dovolenou? Ne vždy se vám peníze vrátí zpět

Plánovali jste lyžovačku nebo že se ohřejete někde u moře, ale současná situace vám plány překazila? Ne vždy máte záruku, že se vám peníze vrátí.

Pokud jste si koupili zájed u cestovky, který nyní musíte zrušit, možná se storno poplatkům vyhnete. Pokud totiž v místě zájezdu došlo k mimořádným okolnostem, které budou mít dopad na poskytování zájezdu, mohou se vám peníze vrátit. „V takovém případě má zákazník právo na vrácení veškerých uhrazených plateb za zájezd, nemá však právo na náhradu škody,“ sdělil mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich.

V případě přímého doporučení Ministerstva zahraničních věcí do určeného místa nejezdit, právě z důvodu ohrožení zdraví nebo života, zákazník má právo na odstoupení od smlouvy bez zaplacení odstupného. Na druhé straně o tom, zda byly podmínky pro bezplatné odstoupení od smlouvy o zájezdu opravdu naplněny, může rozhodnout jedině soud.

Pokud jste si zajistili v konkrétní destinaci pouze ubytování nebo letenky, pak se obraťte na příslušnou leteckou společnost nebo ubytovatele. „Případně se cestující mohou informovat také u poskytovatele cestovního pojištění,“ řekl Fröhlich.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj liberecka.drbna.cz

Štítky dovolená, koronavirus, kompenzace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.