sobota 4. května 2024 Květoslav

Od pondělí budou zavřeny objekty magistrátu i městské policie

V Olomouci budou od pondělí uzavřeny všechny objekty magistrátu i městské policie pro veřejnost. Rozhodl o tom dnes olomoucký krizový štáb. Nařízení zatím platí deset dnů, tedy do 24. března. To dnes v tiskové zprávě sdělil mluvčí olomoucké radnice Michal Folta.

Lidé ale budou moct telefonovat na jednotlivá pracoviště magistrátu. „Podání občanů lze ale činit výhradně dálkově, tedy prostřednictvím pošty, datových schránek nebo elektronicky se zaručeným elektronickým podpisem, případně přes e-podatelnu," uvedl mluvčí. Na radnici byly zřízeny telefonní linky pro informování obyvatel, a to na číslech 585 513 385 a 585 513 392, využít lze také e-mail infocentrum@olomouc.eu.

Pokud jde o zajištění péče o ohrožené skupiny obyvatel, například o osamělé seniory či imobilní občany, sekce pro sociální oblast připravuje seznam potřebných osob a připraví také návrh seznamu základních potravin pro zásobování. Sekce pro sociální oblast sleduje také situaci poskytovatelů sociálních služeb na Olomoucku. V případě potíží některého poskytovatele zajistí nahrazení jejich služeb jiným poskytovatelem," uvedl mluvčí.

V platnosti zůstává páteční rozhodnutí Bezpečnostní rady města Olomouce o zachování provozu v mateřských školách zřizovaných městem. V týdnu bude odbor školství sbírat informace o zájmu o umístění dětí ve školkách.

„Od rána se začaly kupit dotazy na výklad vládního nařízení. Lidé chtěli vědět, co zůstane otevřeno pro veřejnost, zda se mohou pořádat svatby a podobně. Rozhodli jsme o řadě konkrétních opatření, je ale zřejmé, že vládní nařízení budou ještě postupně zpřesňována," uvedl olomoucký primátor Mirek Žbánek (ANO). „Uděláme všechno pro to, aby přijatá opatření byla v Olomouci správně uvedena v život a aby byla účinná. Jejich smyslem je zásadně snížit shromažďování lidí a omezit počet lidí na jednom místě," uvedl primátor.

Policisté dnes již kontrolovali dodržování nařízení v provozovnách ve městě, vše bylo dosud v pořádku. Vláda rozhodla s účinností od dnešních 06:00 o uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších. Toto nové opatření v boji proti šíření koronaviru má trvat do úterý 24. března 06:00. Se stejnou účinností kabinet zakázal přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, výjimkou je například zaměstnanecké stravování. Zákaz platí také pro herny a kasina.

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky správa, zdraví, koronavirus, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.