pondělí 29. dubna 2024 Robert

Olomoucké hotely zejí prázdnotou. Město přišlo o turisty

Olomouc přišla kvůli nařízeným opatřením v souvislosti s hrozbou koronaviru o turisty. Zdejší hotely hlásí propad ubytovaných o více než 90 procent, některé jsou již zcela prázdné. Lidé zrušili nejen současné pobyty, ale i rezervace na velikonoční svátky, někde i termíny na květen a červen. Hoteliéři to označují za tragédii, někteří z nich zvažují i uzavření. O úbytku turistů svědčí i prázdné ulice a historické centrum města.

Provozovatel hotelu Arigone s kapacitou více jak sto lůžek odhaduje storna na příští dny až v 99 procentech. „I zahraniční hosté, kteří tady byli, museli zbytek pobytu stornovat, aby se dostali přes hranice. Na víkend jsme měli pár pokojů a hosté odjíždějí. Je to i z důvodu, že město je kompletně uzavřené, není kam jít a není se na co podívat, všichni odjíždějí. Dneškem máme prázdný hotel," řekl provozovatel hotelu v centru města Ondřej Pavelka.

Hosté podle něj nejen ruší pobyty v nadcházejících týdnech, ale hotel zřejmě přijde i o nasmlouvané ubytovací kapacity pro velké akce. „V blízké budoucnosti jsme měli mít několik akcí. V březnu to mělo být akce Českého rozhlasu, v dubnu Academia film Olomouc. Jsou to akce, na kterých jsme se podíleli a byli jsme na to kompletně vyprodáni. Vše je zrušeno. Osádka hotelu je ještě zdravá, takže jsme relativně v pohodě, ale z podnikatelského a ekonomického hlediska je to jedna obrovská tragédie. Uvažujeme o tom, že pokud se opatření protáhne, zavřeme. Nevidím jiné východisko, otázka na jak dlouho," doplnil Pavelka.

Podobná situace panuje i v hotelu Flora s kapacitou více jak 300 ubytovacích míst. „Propad je odhadem 98 procent, je to kritické. Je to zhruba na 14 dní až měsíc dopředu. Týká se to i velikonočních pobytů," řekla dnes  pracovnice hotelu Flora. „Pokles je rapidní, začalo to s vyhlášením opatřením," doplnila s tím, že u kongresových hotelů jako je Flora návštěvnost spadla bez ohledu na to, zda šlo o tuzemské či zahraniční klienty.

V olomouckém hotelu Lafayette jsou nyní čtyři hosté, i tam se rezervace ruší. „Lidé začali volat a rušit pobyty. Zrušeny jsou i rezervace na březen a duben, některé jsou zrušeny i v červnu," uvedla pracovnice hotelu.

Pokles turistů je v historické Olomouci viditelný, město se totiž v posledních letech těšilo rostoucímu zájmu turistů. Obrovský nárůst zaznamenala radnice především u ubytovaných hostů z Číny a Jižní Koreje, nejčastěji sem podle údajů radnice míří také Slováci, Němci, Rusové, Poláci a Rakušané. Například v roce 2018 podle informací města v olomouckých hotelech a penzionech přespalo 200.000 hostů, kterých bylo meziročně o 11 procent více. Ze zahraničí pocházelo 83.000 turistů. Loni se počet nocujících turistů v celém Olomouckém kraji zvýšil o 8,8 procenta na 761.433. Tempo růstu počtu hostů v Olomouckém kraji bylo loni nerychlejší v Česku, uvedl letos v únoru Český statistický úřad.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, turistika, zdraví, koronavirus, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.