pondělí 29. dubna 2024 Robert

Kvůli uzavření Uničova do Unexu přišla v pondělí jen část zaměstnanců

Jen část zaměstnanců dnes ráno kvůli uzavření města dorazila do strojírensko-metalurgického podniku Unex v Uničově na Olomoucku, který zaměstnává celkem 1140 lidí. Vedení podniku situaci analyzuje a rozhodne o dalším postupu, ve hře je i případné dočasné uzavření závodu. Řekl to mluvčí společnosti Boris Keka.

Na Litovelsku a Uničovsku bylo v neděli večer evidováno 25 případů koronaviru, v celém Olomouckém kraji jich bylo 32. Hygienici proto dnes časně ráno uzavřeli 21 obcí na Olomoucku včetně Uničova, Červenky a Litovle, aby tam zabránili dalšímu šíření této nákazy.

"Část zaměstnanců (Unexu) se ráno dostavila do práce a řešíme, zda je možné s nimi zajistit alespoň část výroby. Současně se však připravujeme i na situaci, že bude potřeba celý uničovský výrobní závod uzavřít," uvedl Keka.

Lidé nemohou území uzavřených měst a a obcí opustit a zakazuje se i pohyb mimo místo jejich trvalého pobytu a to minimálně na dobu 14 dnů. Zaměstnanci pracující v uničovských podnicích a vracející se do svého bydliště mimo Uničov z nočních směn budou na kontrolních stanovištích zaregistrováni a bude jim nařízena čtrnáctidenní karanténa v místě bydliště.

"V tuto chvíli intenzivně zjišťujeme, co přesně uzavření oblasti znamená pro další fungování firmy. Informace, které dostáváme, bohužel nejsou jednoznačné. Jsem v kontaktu s místní samosprávou, s hygieniky i dalšími institucemi a snažíme se zjistit, jak přesně se máme či můžeme zachovat," uvedl Keka.

Unex už před několika dny zavedl preventivní opatření, aby zamezil šíření koronaviru mezi svými zaměstnanci. "Situace z dnešního rána je však zcela nová a nikdo v celé zemi s něčím podobným nemá zkušenosti. Budeme samozřejmě respektovat všechna státní nařízení v této věci," dodal Keka.

Skupina Unex se specializuje na vývoj, výrobu, montáž a modernizace kolesových rypadel pro těžbu nerostných surovin. Vyrábí také velké svařované ocelové konstrukce. Většinu produkce vyváží do zahraničí

Autoři | Foto Adéla Cinklová

Štítky hospodářství, zdraví, správa, koronavirus, podniky, Olomoucko, Unex

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.