neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Život v uzavřené Litovli a Uničově? Řeší se zásobování, chod benzinek i svoz odpadu

Především otázku zásobování, pomoc starším lidem, ale i chod čerpacích stanic či odvoz komunálního odpadu řeší nyní starostové Litovle a Uničova na Olomoucku, dvou největších měst v oblasti uzavřené kvůli nákaze koronavirem. Již téměř všichni obyvatelé podle vedení města vycházejí do ulic pouze s rouškami, slibovaná zásilka tisíců roušek z kraje však dosud nedorazila. V Litovli podle starosty Viktora Kohouta za posledních 24 hodin nepřibyl další nemocný. Kraj od pondělního odpoledne celková čísla nakažených dosud neaktualizoval.

„Roušky zatím moc nejsou. Máme přislíbeny Olomouckým krajem ochranné pomůcky, které by měly co nejrychleji přijít. Ve městě vznikly aktivity občanů, kteří doma šijí a nabídky jsou i o dalších dobrovolníků z republiky. Lidé si roušky opatřují, ale není jich dostatek, o respirátorech vůbec nemluvím. Až dojdou, budou preventivně dodány těm, kteří mají největší kontakt s lidmi," řekl dnes starosta desetitisícové Litovle Viktor Kohout. "Litoveláci jsou ale poslušní, dnes jsem v obchodě nikoho bez roušek neviděl," uvedl starosta.

V Litovli, který nyní starosta nazývá městem duchů, je však situace podle něj klidná. Stále se ale řeší dojíždění lidí do práce mimo uzavřenou oblast, ale například i převoz krve či léků. „Zásobování už postupně začíná, tito zaměstnanci dostávají výjimky, musejí však splnit bezpečnostní opatření," podotkl starosta. Problémem Litovle je podle něj nyní odvážení odpadů, lidé mají strach nastoupit. "Jeden ze zaměstnanců je v karanténě, řešíme zapůjčení ochranného obleku. Budu vyzývat občany, aby se snažili například plasty držet doma a vydržet, začíná to být problém," dodal starosta Kohout.

Podobné starosti s chodem města nyní řeší také starosta téměř třináctitisícového Uničova Radek Vincour. "Zajišťujeme hlavně obslužnost základních potřeb, aby byly ochranné pomůcky, na úřadě nemáme ani jednu roušku, začínají nám je vozit z okolí. Řešíme také problém podniků, které nemohou vyvážet své zboží, jsou zavázány smlouvami a velkými zakázkami, tedy aby byl vytvořen nějaký koridor či opatření, které by to umožnilo. Řešíme také chod benzinek, které zavírají," řekl dnes starosta. Pochválil však zároveň obyvatele, kteří nepropadají panice a v 99 procentech nosí venku roušky.

V Uničově, kde v pondělí přibylo šest nakažených, zatím informace o dalších případných nakažených nemají. Hejtmanství naposled čísla aktualizovalo v pondělí odpoledne, kdy uvedlo 38 případů za celý Olomoucký kraj.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky správa, zdraví, koronavirus, Litovel, Uničov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.