úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Do Olomouckého kraje míří 4000 rychlotestů, vybuduje se další mobilní stanice pro odběry

Do Olomouckého kraje míří 4000 rychlotestů na koronavirus. Urychlí testování především v oblasti Litovelska a Uničovska, která je od pondělka uzavřená kvůli šíření koronaviru. V uzavřené oblasti bude také po dohodě se starosty postavena mobilní stanice pro odběry, řekl dnes novinářům hejtman kraje Ladislav Okleštěk (ANO). Mířit tam budou lidé na doporučení hygieniků. V Olomouckém kraji je nyní 39 nakažených, počet vzrostl o jeden, a to ze správního obvodu Šternberka.

Mobilní stanice za pomoci armády a vojenské policie by měla podle Oklešťka vyrůst za 24 hodin po dohodě se starosty. Vybudována by měla být na periferii zasaženého území, kam budou přicházet lidí s podezřením na onemocnění, a to na základě výzvy z hygieny. Na místě jim tam bude odběr proveden, uvedl hejtman.

Všechny rychlotesty na koronavirus budou podle hejtmana sloužit těm, koho k testu určí krajská hygienická stanice na základě klinických příznaků. Zatím tedy nepůjde o žádné samoplátcovství, uvedl Okleštěk. V kraji podle vzorky v terénu nyní odebírají pouze dvě posádky. Jedna z nich je schopna udělat za den 30 odběrů. Podle hejtmana je v záloze dalších 11 posádek. Během úterka bylo odebráno 36 vzorků, dnes do 11:00 dalších 14 vzorků, nyní je posádka v Uničově, dodal hejtman.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, správa, zdraví, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.