sobota 4. května 2024 Květoslav

Vědci z lékařské fakulty jsou připraveni testovat až tisíc vzorků na koronavirus denně

Přes tisíc vzorků denně s podezřením na koronavirus budou moci otestovat vědci z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Povolení již získali, příprava na velkokapacitní testování je podle nich v závěrečné fázi. Začít prověřovat vzorky ve velkém objemu jsou schopni od začátku příštího týdne. Odběry budou testovat v laboratoři experimentální medicíny Ústavu molekulární a translační medicíny, která je součástí Fakultní nemocnice Olomouc.

Dnes jsme obdrželi povolení k testování vydané Státním zdravotním ústavem v Praze. Současně připravujeme tým pracovníků, do nějž se zapojí vědci, techničtí i administrativní pracovníci z dalších dvou vědeckých center olomoucké univerzity. Věříme, že nejpozději začátkem příštího týdne budeme připraveni testovat a pomoci v boji s pandemií,“ uvedl ředitel ÚMTM doc. MUDr. Marián Hajdúch, Ph.D.

V Olomouckém kraji se vzorky zatím vozí do soukromé laboratoře Vítkovické nemocnice v Ostravě. Laboratoř podle mluvčí nemocnice Radky Miloševské pracuje na maximu své kapacity, denně je schopna vyšetřit až 150 vzorků, dováženy jsou však do ní nejen z Olomouckého, ale i z Moravskoslezského či Zlínského kraje. Do testů se pustila o víkendu také laboratoř Fakultní nemocnice v Olomouci, pokryla však zatím několik desítek vzorků kvůli testování kontaktů lékaře z urgentního příjmu, u něhož se nákaza potvrdila.

Počet vzorků by se měl v Olomouckém kraji nyní významně zvýšit. Kromě 4000 rychlotestů, které do kraje zamířily, začali vojenští policisté v noci na dnešek budovat mobilní odběrové stanoviště nedaleko Litovle, která je s dalšími 20 obcemi uzavřena kvůli šíření nákazy. Odběry dosud lidem s příznaky na pokyn hygieniků v terénu odebírala pouze jedna osádka krajské záchranné služby, od středy ji posílila posádka z Vojenské nemocnice. Každá z nich je schopna provést 30 odběrů, řekla ředitelka krajské záchranné služby Andrea Rakovičová. Hejtman Ladislav Okleštěk řekl, že v záloze je dalších 11 posádek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto upol.cz

Štítky univerzita, vědci, koronavirus, test, palackého, olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.