sobota 4. května 2024 Květoslav

Olomoucký kraj je připraven otestovat až 1100 lidí denně, naplno by se mohlo začít od pondělí

Olomoucký kraj je připraven denně otestovat až 1100 vzorků s podezřením na nákazu koronaviru. Kapacitu až sto vzorků má laboratoř prostějovské nemocnice, přes tisíc vzorků budou moci otestovat vědci v laboratoři experimentální medicíny Ústavu molekulární a translační medicíny, která je součástí Fakultní nemocnice Olomouc.

Podle hejtmana Ladislava Oklešťka jde dosud o největší kapacitu na Moravě, naplno by se s testováním ve velkém objemu mohlo začít v pondělí.

"Jsou to laboratoře, které poslouží celému Olomouckému kraji. Kapacita 1100 vzorků je obrovská a v této chvíli ji nemá nikdo na Moravě," uvedl hejtman Okleštěk (ANO).

Laboratoř lékařské fakulty, která je součástí Fakultní nemocnice Olomouc, obdržela povolení k testování vydané Státním zdravotním ústavem v Praze ve středu. "Současně připravujeme tým pracovníků, do nějž se zapojí vědci, techničtí i administrativní pracovníci z dalších dvou vědeckých center olomoucké univerzity. Věříme, že nejpozději začátkem příštího týdne budeme připraveni testovat a pomoci v boji s pandemií," uvedl ředitel ústavu Marián Hajdúch.

Okleštěk řekl, že naplno by se testování mělo rozjet v pondělí. "Pomůže nám to hlavně časově, nebudeme transportovat vzorky do jiných laboratoří v jiných krajích, nebudeme tak ztrácet čas," uvedl. Velkokapacitní testování pomůže významně kraji především při rozboru vzorků lidí z uzavřené oblasti u Litovle. "Máme jednu oblast s největším ohniskem nákazy v rámci republiky, proto se snažíme mít co nejlepší servis tak, abychom jakýkoliv počet vzorků dokázali analyzovat v co nejkratším čase," doplnil pro ČTK hejtman.

V Olomouckém kraji se vzorky dosud vozí do soukromé laboratoře Vítkovické nemocnice v Ostravě. Laboratoř podle mluvčí nemocnice Radky Miloševské pracuje na maximu své kapacity, denně je schopna zpracovat až 150 vzorků, dováženy jsou do ní z Olomouckého, Moravskoslezského či Zlínského kraje. Do testů se pustila o víkendu také laboratoř Fakultní nemocnice v Olomouci, pokryla zatím několik desítek vzorků kvůli testování kontaktů lékaře z urgentního příjmu, u něhož se nákaza potvrdila.

Počet odebraných vzorků by se měl v Olomouckém kraji nyní významně zvýšit. Kromě 4000 rychlotestů, které do kraje zamířily, vyrostlo nedaleko Litovle mobilní odběrové stanoviště, kde jsou zdravotníci lidem připraveni odebrat na pokyn hygieniků až sto vzorků denně. V terénu jim dosud odebíraly vzorky pouze dvě posádky krajské záchranné služby a z Vojenské nemocnice. Každá z nich má kapacitu 30 odběrů.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, věda, školy, zdraví, nemocnice, koronavirus, vysoké, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.