neděle 5. května 2024 Klaudie

Počet nakažených v Olomouckém kraji vzrostl na 57, další případy hlásí z Litovle

Počet nakažených v Olomouckém kraji vzrostl na 57, další dva případy stejně jako předchozí čtyři z dnešního dne jsou z územního obvodu Litovle, uvedl na twitteru hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO). Právě Litovel spolu s Uničovem a dalšími 19 obcemi je kvůli šíření nákazy v uzavřené oblasti. V ostatních regionech byly dosavadní testy negativní.

Podle Lenky Pešákové z olomoucké krajské hygienické stanice bylo v celém kraji dosud testováno kolem 500 lidí, počet odběrů by měl narůstat. Kromě dvou zdravotnických posádek v kraji začali zdravotníci z šesté polní nemocnice a Vojenské nemocnice Olomouc odebírat lidem vzorky v nově postaveném odběrném místě u Nových Zámků, na okraji postižené oblasti. Kapacitu má až 100 odběrů denně.

Využívat odběrné místo budou především lidé právě z Litovle a okolí, jezdit tam budou však pouze na pokyn hygieniků. Starosta města Viktor Kohout dnes řekl, že stavba nového odběrného místa napětí trochu uvolnila. "Malinko to tu situaci uklidnilo, nikoliv však úplně," uvedl odpoledne starosta. Poptávka po odběrech je totiž podle něj mezi místními daleko vyšší, odběry však řídí hygiena. "Obyvatelé, kteří mají obavy, že přišli do styku s nakaženými, se domnívají, že půjdou automaticky na odběry. Ty si však řídí hygiena. Bylo by daleko více lidí, kteří by tam jeli sami. Rozhodně je to ale plus a alespoň trochu to tuto záležitost zmírnilo," doplnil starosta.

V obvodu Litovel je tak nyní potvrzeno 31 nakažených, v obvodu Uničova 18 případů. Aktuální počet v celé České repubice je nyní 694 potvrzených případů nákazy koronavirem.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, zdraví, koronavirus, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.