neděle 5. května 2024 Klaudie

Olomoucká fakultka vybudovala nové místo pro odběr vzorků

Nové místo na odběr vzorků pro vyšetření zaměřené na nový typ koronaviru vybudovala včera na parkovišti ve svém areálu Fakultní nemocnice Olomouc. Vzorky budou od soboty odebírány lidem na žádost praktického lékaře či hygieniků. "Vyšetření samoplátců není v tuto chvíli z kapacitních a provozních důvodů možné," oznámila dnes na sociálních sítích Fakultní nemocnice Olomouc.

Odběrové místo s pomocí hasičů vybudovala na horní ploše parkoviště pod teoretickými ústavy lékařské fakulty. "V provozu bude počínaje sobotou každodenně vždy od 08:00 do 14:30. K odběrům budou přijímáni lidé s žádankou od praktického lékaře či odeslaní krajskou hygienickou stanicí, která bude sama informovat odběrové místo," uvedla FN Olomouc.

V Olomouckém kraji se počet lidí nakažených novým typem koronaviru dnes dopoledne zvýšil na 60. Je to o tři více než poslední počty zveřejněné hejtmanem Ladislavem Oklešťkem (ANO) ve čtvrtek večer. Čísla se pravděpodobně dnes ještě změní, vzorky lidem odebírají v celém kraji dvě posádky zdravotníků a od čtvrtka nově také zdravotníci ve vybudovaném odběrném místě nedaleko Litovle.

Odkud nové případy přibyly, hygienici neupřesnili. Nejvíce nemocných je podle dosavadních informací z územního obvodu Litovle, kde bylo ve čtvrtek večer 31 potvrzených případů a 18 v Uničově. Právě Uničov, Litovel a dalších 19 obcí je již od pondělí uzavřeno kvůli šíření nákazy.

Kromě dvou zdravotnických posádek v kraji začali zdravotníci z šesté polní nemocnice a Vojenské nemocnice Olomouc odebírat lidem vzorky v nově postaveném odběrném místě u Nových Zámků, na okraji postižené oblasti. Kapacitu má až 100 odběrů denně.

U Nových Zámků byla dnes otevřena polní ambulance nepřetržité lékařské pohotovostní služby pro dospělé obyvatele z uzavřených oblastí Litovle a Uničova, u kterých se náhle změnil či zhoršil zdravotní stav. "Tato polní ambulance není určena pro pacienty, kteří byli na onemocnění korovairem pozitivně testováni. Tito pacienti volají v případě náhlého zhoršení zdravotního stavu linku 112," upozornila litovelská radnice na svém webu. V polní ambulanci se neprovádí testování na koronavirus.

Autoři | Foto Facebook FNOL

Štítky nemocnice, zdraví, správa, koronavirus, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.