pátek 3. května 2024 Alexej

Do Česka přiletěl letoun Ruslan s miliony respirátorů a roušek. Symbolicky proletěl mezi Litovlí a Uničovem

Do České republiky v noci dorazilo přes sto tun zdravotnického materiálu z Číny. Letoun Antonov An-124 Ruslan proletěl v noci přesně mezi Litovlí a Uničovem a přistál na letišti v Pardubicích. Je to jediné letiště v zemi, které dokáže odbavit tak velké nákladní letadlo.

Ukrajinský velokapacitní letoun ve službách NATO Antonov An-124 přivezl na palubě 106 tun zdravotnického materiálu. Jde o dva miliony respirátorů N95, pět milionů roušek, 80 000 ochranných brýlí, přes 200 tisíc rychlotestů a 120 000 ochranných obleků. Materiál byl okamžitě po přistání na pardubickém letišti vyložen a hasiči ho budou během neděle rozvážet do nemocnic, zdravotnických a sociálních zařízení. 

„My teď hned zavezeme nemocnice. Nejrychlejší budou roušky, protože na ně se čeká. Dva miliony půjdou do fakultek, necelé tři do krajů plus samořejmě zavážíme potravinářství a všechny ty profese, které je nutně potřebují,“ uvedl po přistání letounu ministr vnitra Jan Hamáček. „Respirátory musíme ještě roztřídit a taky půjdou tímto algoritmem,“ dodal Hamáček.

Let obřího letounu mohli pozorovat obyvatelé Olomoucka v sobotu v noci. Po dotankování v pákistánském Karáčí letěl přímo do Česka a po jedenácté hodině večer se dostal na dohled hanácké metropoli. Doprovázen mohutným hlukem nákladního letadla přeletěl symbolicky nad Svatým Kopečkem a poté přesně mezi uzavřenými městy Litovel a Uničov.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Josef Vyskočil

Tady autor pouze kopíruje nesmysly z internetu. Nemá vůbec šajnu o čem píše.

středa, 8. dubna 2020, 10:57

Vladimira Simickova

Uvádíte mylne informace, Pardubice jedine letiste schopne odbavit takové letadlo..!? Letiste v Ostrava Mosnov takové obry odbavuje bezne.

pondělí, 23. března 2020, 13:53

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.