pátek 3. května 2024 Alexej

V Olomouckém kraji vzrostl počet potvrzených nákaz na 75. Většinu nakažených má Litovel

V Olomouckém kraji v noci přibyly další tři potvrzené případy nákazy novým typem koronaviru, kterou nyní úřady evidují u 75 lidí. Tři nové nákazy jsou z okresu Prostějov. Nejvíce nakažených osob je v uzavřených obvodech Litovel a Uničov. V tomto izolovaném území je evidováno dohromady 59 nakažených osob.

V územním obvodu Litovel hygienici dosud zaznamenali 38 potvrzených případů nákazy koronavirem a na Uničovsku jich je 21. Čtyři případy nyní registrují v obvodu Olomouc, sedm v obvodu Prostějov a dva ve Šternberku. Po jednom případě hlásí obvody Hranice, Šumperk a Zábřeh.

Krajská hygienická stanice v sobotu večer zveřejnila údaje, podle kterých bylo v Olomouckém kraji určeno k testování na nový typ koronaviru 598 lidí. Nařízeno je nyní 346 karantén.

Uničov, Litovel a dalších 19 obcí v okolí je od pondělka uzavřeno kvůli šíření nákazy. Kromě dvou zdravotnických posádek v kraji začali zdravotníci z šesté polní nemocnice a Vojenské nemocnice Olomouc odebírat lidem vzorky v nově postaveném odběrném místě u Nových Zámků, na okraji postižené oblasti. Kapacitu má až 100 odběrů denně.

Fakultní nemocnice Olomouc zprovoznila nový web s aktuálními informacemi o opatřeních přijatých v souvislosti s šířením koronaviru a s jednoduchým dotazníkem pro ty, kteří pociťují příznaky nemoci. „Stránky také slouží jako pomyslný rozcestník pro získání aktuálních údajů o situaci v České republice a Olomouckém kraji," oznámila FN Olomouc na svém webu.

Na jednom z parkovišť ve svém areálu FN Olomouc zároveň vybudovala nové místo na odběr vzorků pro vyšetření zaměřené na nový typ koronaviru. Vzorky jsou od soboty odebírány lidem na žádost praktického lékaře či hygieniků. „Vyšetření samoplátců není v tuto chvíli z kapacitních a provozních důvodů možné," upozornilo vedení FN Olomouc.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, zdraví, koronavirus, olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.